Νέος γύρος εθελοντικής κινητικότητας στους δήμους

Με νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του προγράμματος της «Εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας».

 

Προ των πυλών της Βουλής βρίσκεται η πρόβλεψη με την οποία παρατείνεται ως τις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική προθεσμία εντός της οποίας οι δημοτικοί υπάλληλοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς σε άλλον ΟΤΑ. Η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με το πότε θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το σχέδιο νόμου στο οποίο θα ενταχθεί η τροπολογία.

 

Αναζητούνται ακόμη 2.000 «εθελοντές»

 

Το υπουργείο Εσωτερικών, σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αναζητεί ακόμη 2.000 υπαλλήλους για να συμπληρώσει τον στόχο των 3.000 της εθελούσιας κινητικότητας στους δήμους. Ως τις αρχές Μαΐου, οπότε έληξε η προθεσμία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, μόνο 980 υπάλληλοι δήμων μετείχαν εθελοντικά και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις.

 

Το υπουργείο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να «αναβαπτίσει» τη διαδημοτική κινητικότητα και να πείσει τους υπαλλήλους στους δήμους ότι η συμμετοχή τους σε αυτό δεν ισοδυναμεί με απόλυση.

 

Εκ παραλλήλου με τη νομοθετική παρέμβαση θα επιχειρηθεί ευρεία επικοινωνιακή εκστρατεία του υπουργείου με στόχο να κατευνάσει – μέσα στο γενικότερο κλίμα όπου η κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση είχε συνδεθεί και με απολύσεις – την ανησυχία των δημοτικών υπαλλήλων για το μέλλον τους.

 

Σύμφωνα  με τη νομοθεσία, η διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας διαρκεί έναν μήνα και παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός. Μάλιστα, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, το προσωπικό αυτό μετά την τοποθέτησή του σε νέα θέση «δεν δύναται να χαρακτηρισθεί πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας». Ως τώρα έχει ορισθεί ότι οι υπάλληλοι δήμων μπορούν να μετακινηθούν εθελοντικά σε άλλους δήμους. Το ίδιο θα ορίζει και η νέα νομοθετική ρύθμιση.

 

Ωστόσο διερευνάται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η δυνατότητα μετακίνησης στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας ώστε υπάλληλοι από δήμους να μπορούν να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλον δήμο αλλά και σε ΟΤΑ β’ βαθμού (περιφέρειες). Επίσης εξετάζεται να μπορεί να ισχύει το ίδιο και για υπαλλήλους περιφέρειας ώστε να μπορούν να μετακινηθούν σε δήμο ή σε άλλη περιφέρεια.

 

Υπέρ της συνέχισης της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας έχει ταχθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ) θεωρώντας ότι έχει αποδειχθεί με την τοποθέτηση ήδη των περίπου χιλίων εργαζομένων σε νέες θέσεις πως δεν υποκρύπτει κίνδυνο απολύσεων.

 

Διαφορετική στάση κρατά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία την «εγγράφει» στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για μείωση προσωπικού στο Δημόσιο και την περιλαμβάνει στις μεθοδεύσεις για απομάκρυνση εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το «σχέδιο Β» του υπουργείου

 

Πάντως, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι υπάλληλοι στους δήμους τελικά θα ανταποκριθούν και θα μετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής μετακίνησης, δεν είναι βέβαιον ότι θα καλυφθεί ο στόχος να φτάσουν στους 2.000 οι υπάλληλοι που θα υποβάλουν αιτήσεις για να προστεθούν σε εκείνους που ήδη μετείχαν στο πρόγραμμα.

 

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών μετακινήσεων εργαζομένων προς δήμους που είναι στον ίδιο νομό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την τροπολογία για την εθελοντική κινητικότητα αναμένεται να κατατεθεί και τροπολογία για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Οπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές ως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και ώσπου να αναδειχθεί ανάδοχος να κάνουν διαπραγμάτευση με ιδιώτες για ανάθεση της μεταφοράς μαθητών. Σε αυτή τη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσες περιφερειακές ενότητες έχουν ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.