Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

ΦΩΤΟ: REUTERS/CARLO ALLEGRI

ΦΩΤΟ: REUTERS/CARLO ALLEGRI

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, πετυχαίνοντας την ανατροπή, κόντρα στις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν να έπεται της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει 276 εκλέκτορες, έξι περισσότερους από όσους χρειαζόταν για να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Κατά την επινίκια ομιλία του προς τους υποστηρικτές του ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως θα είναι «πρόεδρος όλων των Αμερικανών». «Ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε τις πληγές του διχασμού, η ισχύς εν τη ενώσει, ένας ενωμένος λαός (…) Προσεγγίζουμε όσους δεν με στήριξαν, ώστε μαζί ενωμένοι να χτίσουμε ξανά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον, του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη για τη νίκη του και ότι ο ίδιος της εξέφρασε από την πλευρά τα συγχαρητήριά του για την εκστρατεία που έφερε εις πέρας.

«Η Χίλαρι δούλεψε πολύ καιρό και πολύ σκληρά και την ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και ότι επί προεδρίας του «κάθε Αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά του». «Κανένας άνδρας και γυναίκα σε αυτή τη χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη του ξανά. Νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, υποδομές. Οι υποδομές μας έχουν περιέλθει σε παρακμή, θα χτίσουμε ξανά όλοι μαζί», τόνισε.

«Επιτέλους θα φροντίσουμε τους βετεράνους μας» συμπλήρωσε, ενώ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα είπε ότι «θα αντιμετωπίσει δίκαι τους πάντες» και ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα. «Οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά μαζί μας», ανέφερε.

Καταλήγοντας, είπε ότι ανυπομονεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υποστηρικτές του θα είναι περήφανοι για αυτόν.

Από την πλευρά του ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έκανε λόγο για «ιστορική νύχτα». «Η Αμερική εξέλεξε τον νέο της πρόεδρο», είπε, προσθέτοντας ότι νιώθει «τιμή που θα έχει το προνόμιο να υπηρετήσει τη χώρα».

«Έρχομαι με ταπεινότητα να υπηρετήσω ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είμαι ευγνώμων στον εκλεγμένο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, του οποίου η ηγεσία θα ξανακάνει την Αμερική μεγάλη», υπογράμμισε.