Νετανιάχου: Στόχος μας η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια.

 

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην εκπομπή “State of the Union” : “Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε”, είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ “θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού”.
Η Χαμάς πρότεινε σήμερα μία νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.

 

Σε άλλη του συνέντευξη στο “Fox News Sunday”, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.

 

“Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο”, είπε ο Νετανιάχου.

 

Ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή “Meet the Press” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι “μοναδική επιλογή” είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η “αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας”.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία “δεν είναι σοβαρή”.

 

“Η Χαμάς πρότεινε μία εκεχειρία και στη συνέχεια παραβίασε την ίδια την εκεχειρία που είχε προτείνει. Στερείται σοβαρότητας (η πρόταση). Εκεχειρία σημαίνει εκεχειρία”, είπε ο ίδιος.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι ανακοινώνοντας η ίδια ανθρωπιστική εκεχειρία έχοντας προηγουμένως απορρίψει την παράτασή της, η Χαμάς επιχειρεί τώρα να υπαγορεύσει τις εξελίξεις αντί να τις παρακολουθήσει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ