Νιγηρία: Μακελειό με τουλάχιστον 13 νεκροί από επίθεση στο πανεπιστήμιο του Κάνο

Ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας, ανοίγοντας πυρ εναντίον φοιτητών που έτρεχαν να σωθούν, ενώ προκάλεσαν επίσης τουλάχιστον μία έκρηξη.

Ο προσωρινός απολογισμός από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι 13 νεκροί και 34 τραυματίες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως οι αρχές θεωρούν ως πρωταρχικούς υπόπτους τους ακραίους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

 

Οι αντάρτες, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, έχουν βάλει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρό τους απλούς πολίτες, κυρίως στην απομακρυσμένη πολιτεία Μπόρνο, στα βορειοανατολικά. Ένας από τους κυριότερους στόχους τους είναι τα σχολεία δυτικού τύπου. Άλλωστε και η ονομασία “Μπόκο Χαράμ” σημαίνει “Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία” στη γλώσσα χάουσα.

 

“Οι άνδρες μας βρίσκονται ήδη εκεί. Μίλησα μαζί τους και μου είπαν ότι το πλήθος είναι τεράστιο. Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον αριθμό των τραυματιών και των νεκρών”, είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Οκετσούκου Έζε.

 

Στις 30 Ιουλίου ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στην πολυτεχνική σχολή του Κάνο, σκοτώνοντας έξι φοιτητές. Τρεις ημέρες νωρίτερα ένας άλλος καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος όταν αστυνομικοί τον εμπόδισαν να μπει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, στην ίδια πόλη.