Νίκη αλλά και υπεκφυγές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μία ακόμη νίκη υπέρ των δανειοληπτών προσθέτει στο ενεργητικό του ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες, ο Σύλλογος απέσπασε τη γραπτή δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης πως με το σχετικό Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, εξασφαλίζεται η δωρεάν νομική αρωγή σε δανειολήπτες με χαμηλό πραγματικό εισόδημα. Δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ερώτηση του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά, μετά από πλήρη ενημέρωση που του είχε κάνει προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κ.Φωκάς, φαίνεται αρχικά πως ξεκαθαρίζει ότι η διάκριση μεταξύ (καθαρού) φορολογητέου και τεκμαρτού εισοδήματος ως κριτηρίου για τους δικαιούχους της νομικής βοήθειας προβλέπεται να διατηρηθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί στη Βουλή. Ενώ αιτιολογώντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του, επισήμανε πως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης όλων των φορέων, το σχέδιο Νόμου εισέρχεται σε «φάση ολοκλήρωσης» και πως αναμένεται η κατάθεση του προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο ίδιος ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για δικαίωση του αγώνα των δανειοληπτών, η σαφής διάκριση μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος ανοίγει το δρόμο για τη δωρεάν νομική βοήθεια σε αυτούς που στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν χωρίς πόρους» Και προσθέτει: «Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δε με στεναχωρεί, θεωρώ πως ένα σοβαρό κράτος έχει συνέχεια στη Διοίκηση, ο νέος Υπουργός θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο».

Και υπάρχει λόγος που το λέει αυτό ο κ.Φωκάς. Γιατί την γραπτή απάντηση υπογράφει όχι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, αλλά ο πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος πια έχει απομακρυνθεί από τη θέση την οποία κατείχε όταν έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης θα τηρήσει την υπόσχεση του προκατόχου του και δεν θα βρει κάποιο τρόπο για να μην γίνει τελικά νόμος του κράτους η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί το κράτος να καθυστερήσει μια διαδικασία μέχρι αυτή να ξεχαστεί ή να την προσπεράσουν οι εξελίξεις.

Πέραν όμως από την αλλαγή υπουργού Δικαιοσύνης, υπάρχει και τα όσα αναφέρει και κυρίως όσα δεν αναφέρει η απάντηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Ας δούμε τι λέει η απάντηση του πρώην υπουργού:

«Το Υπουργείο ιεράρχησε ως ύψιστης προτεραιότητας υποχρέωσή του την ενίσχυση της πρόσβασης ευπαθών ομάδων στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό κατάρτισε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τη δωρεάν «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα». Η μεταρρύθμιση του θεσμού έχει ως σκοπό να διευρύνει τόσο το αντικείμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας όσο και τον αριθμό των δικαιούμενων προσώπων. Παράλληλα, η διαδικασία παροχής της βοήθειας αναδομείται υπό το πρίσμα της διαφάνειας και της δημοσιονομικής συνέπειας, διασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου ανέδειξε ορισμένα ζητήματα για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω ακρόαση αρμόδιων φορέων και για το λόγο αυτό έχει μεσολαβήσει τόσος χρόνος από τη λήξη της διαβούλευσης και το σχέδιο νόμου δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή. Με το πέρας της ακρόασης, η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου νόμου εισέρχεται σε φάση ολοκλήρωσης, οπότε και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή. Η διάκριση μεταξύ (καθαρού) φορολογητέου και τεκμαρτού εισοδήματος (ως κριτηρίου για τους δικαιούχους της νομικής βοήθειας) προβλέπεται να διατηρηθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 2 § 2 στοιχεία α΄ και β΄ του σχεδίου νόμου που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.»

Με μια πρώτη ανάγνωση, ο υπουργός δεν απαντά πότε θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα. Λέει όμως επίσης ότι: «Η διάκριση μεταξύ (καθαρού) φορολογητέου και τεκμαρτού εισοδήματος (ως κριτηρίου για τους δικαιούχους της νομικής βοήθειας) προβλέπεται να διατηρηθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 2 § 2 στοιχεία α΄ και β΄ του σχεδίου νόμου που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.» Όμως δεν μας λέει ο υπουργός τι ακριβώς προβλέπουν αυτοί οι όροι τους οποίους επικαλείται.

Ασάφειες, αοριστολογίες και στάχτη στα μάτια. Να ανακοινώσει το υπουργείο και ο νέος υπουργός πότε θα έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Ή αν υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν, να μας ανακοινώσει ποιες είναι αυτές και ποιο είναι κατ΄ εκτίμησή του το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες. Αν θέλουν να κάνουν νόμο τη δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα, να βγουν και να το δηλώσουν και να αφήσουν τις υπεκφυγές. Έκαναν τα άχρηστα ΚΕΠ Δανειοληπτών ξοδεύοντας εκατομμύρια που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός κι άλλα τόσα από το ΕΣΠΑ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ενέργειες, δράσεις και προγράμματα που θα βοηθούσαν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Ας τους δώσουν επιτέλους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αγωνιστούν απέναντι σε τράπεζες, distress funds και δανειστές για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.