Νοβότνι: “Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησεις των ελληνικών τραπεζών”

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησεις των ελληνικών τραπεζών εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

Τόνισε δε ότι τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα σταθεροποίησαν τη χώρα.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΑΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ο κ. Νοβότνι παρουσίασε την Τρίτη στην Επιτροπή Δημοσιονομικών της αυστριακής Βουλής την εξαμηνιαία Έκθεσή του, στην οποία προβλέπει για την Αυστρία μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015.

«Βλέπει» επίσης ότι θα υπάρξει μεν επανεκκίνηση των επενδύσεων, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να εμφανίζει στασιμότητα.

Ως προς τον πληθωρισμό στην Αυστρία, εκτιμά πως θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο από το 0,9% εφέτος σε ένα 1,6% τον επόμενο χρόνο.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, το ποσοστό πληθωρισμού βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 2%, κάτω δηλαδή από εκείνο που θεωρείται ως σταθερότητα τιμών, με την ΕΚΤ να αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη με τη διάθεση ρευστότητας, το ύψος του ποσού της οποίας, ο ίδιος ο Έβαλντ Νοβότνι υπολόγισε στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.