Ντομπρόβσκις: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνοντας ότι υπάρχει σαφής δέσμευση να διατηρηθεί το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρεται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι η ολοκλήρωσή της αναμενόταν για το Φθινόπωρο. «Τώρα θα αρχίσουμε νωρίς το 2016. Η Ελλάδα έχει ακόμα να εφαρμόσει ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες, ωστόσο, γίνονται ήδη» τονίζει.

Όσον αφορά στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι «υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%». Αναμένουμε, συνεχίζει, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. «Σ΄ αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» σπεύδει να διευκρινίσει.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ντομπρόβσκις εκτιμά ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στο διεθνές πακέτο στήριξης. «Ωστόσο, η απόφαση ανήκει στους ίδιους» επισημαίνει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Το ευρώ ήταν ελκυστικό, όμως αυτό έχει αλλάξει» σημειώνει. «Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ ήταν αρχικά πολύ ελκυστική για τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε.» συνεχίζει και αναγνωρίζει ότι αυτό άλλαξε με την κρίση του ευρώ. Η ελληνική κρίση συνέβαλε σίγουρα σε αυτή την εξέλιξη, προσθέτει.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και σημειώνει ότι πρόκειται για ελληνική και όχι ευρωπαϊκή, κρίση. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα επόμενα έτη, δεν αναμένεται η ένταξη κάποιας χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ