Ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Ν. Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Γεύσεις και τεχνικές μαγειρικής για… βραβείο θα πλημμυρίσουν από όλο τον κόσμο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, οπότε θα διοργανωθεί ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης, στο πλαίσιο του εκθεσιακού «διδύμου» Detrop-Oenos. Όλη η διεθνής αφρόκρεμα της επαγγελματικής μαγειρικής θα βρίσκεται για τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη και θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα.

 

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται υπό την οργανωτική ευθύνη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και της ΔΕΘ-Helexpo, μετρά 450 συμμετοχές από 27 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, η Ισπανία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Σερβία, ενώ 25 διεθνείς κριτές θα κληθούν να αποφασίσουν για τους καλύτερους. 

 

Οι κατηγορίες του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης είναι 37 –chef of the year, school of the year κτλ.- με κορυφαία την Grand Prix Team of the Year, όπου 16 εθνικές ομάδες θα διαγωνιστούν πάνω σε ένα… black box, ένα άγνωστο καλάθι πρώτων υλών, με τις οποίες θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουν. Μάλιστα, τα πιάτα που θα προκύψουν δεν θα δοκιμαστούν μόνο από τους κριτές, αλλά και από VIP προσκεκλημένους της διοργάνωσης. 

 

Ο φετινός διαγωνισμός όμως φιλοξενεί μία ακόμα καινοτομία. Για πρώτη φορά θα στηθούν τρία ολυμπιακά τραπέζια-μπουφέδες, όπου τρεις εθνικές ομάδες, η Νότιος Κορέα, η Κύπρος και το Μαυροβούνιο, θα παρουσιάσουν τις τεχνικές μαγειρικής τους, με τα εδέσματα να προορίζονται μόνο για φωτογράφιση και όχι για κατανάλωση. Πρόκειται για έναν θεσμό που είναι συνήθης σε ολυμπιάδες μαγειρικής διεθνώς. 

 

Ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 16. Οι απονομές βραβείων θα είναι καθημερινές με αποκορύφωμα αυτή του black box το Σαββατοκύριακο.

 

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου και ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του κλάδου του κρασιού, ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο «σπίτι» του, στην «καρδιά» της Έκθεσης, από όπου ξεκίνησε.