Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονιας των Ελλήνων του Πόντου

Έκπληξη και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε χθες σε περαστικούς και περίοικους, η φωταγώγηση της πρόσοψης του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορδελιού Ευόσμου στην πλατεία Ευόσμου και του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο πάρκο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού.

Η συμβολική φωταγώγηση στην οποία προέβη για πρώτη φορά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και πραγματοποιήθηκε δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, επαναλήφθηκε και σήμερα στις 21:00 μμ, ανήμερα της 101ης επέτειου Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Χθες μόλις έπεσε ο ήλιος και το κόκκινο με το μαύρο έντυσαν σαν πέπλα το Δημαρχείο και το Μνημείο της Γενοκτονίας, αυτομάτως τα μετέτρεψαν σε κόκκινους φάρους μνήμης, μαύρου πένθους, θύμησης και γνώσης της αιματοβαμμένης ιστορίας μας.


Παράλληλα τα φωταγωγημένα σημεία του Δήμου μας έγιναν σημεία συνάντησης νέων αλλά και θέμα στα δελτία ειδήσεων και σε τηλεοπτικές εκπομπές
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημότες κάθε ηλικίας κυρίως όμως οι νέοι μέλη Συλλόγων Ποντίων και μη, ξαφνιάστηκαν, ενθουσιάστηκαν, επαίνεσαν και χάρηκαν με την πρωτοβουλία του Δήμου και παρέμειναν – στα φωταγωγημένα σημεία, συζητώντας και βγαίνοντας selfie – πάντα με την ένδειξη «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».
« Σήμερα ο απόηχος που εισπράττουμε από την συμβολική φωταγώγηση είναι πολύ συγκινητικός. Το γεγονός ότι προέρχεται κυρίως από την νεολαία μας, δείχνει ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε. Μ έναν δυνατό χρωματικό συμβολισμό και με έναν σύγχρονο εναλλακτικό τρόπο, παρ όλα τα απαγορευτικά μέτρα –και χωρίς να ενοχλούμε κανέναν- αποδώσαμε και φέτος όλοι μαζί – πόντιοι και μη- τον πρέποντα και οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης, στα 353 .000 θύματα της Γενοκτονίας που ζητούν ΔΙΚΑΙΩΣΗ και περιμένουν από μας και τα παιδιά μας, να συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική και διεθνή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της Γενοκτονίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός,ευχαριστώντας παράλληλα τους νέους που σε μια μέρα ΜΝΗΜΗΣ – ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ και τα μέτρα προστασίας κατά του Κορονοιού.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου – φανερά συγκινημένη και ικανοποιημένη από την θετική έκβαση της πρωτοβουλίας αλλά και ιδιαίτερα φορτισμένη εξ αιτίας της Ποντιακής καταγωγής της δήλωσε « Επειδή η μνήμη είναι δικαίωμα και η γνώση της ιστορίας δύναμη και Πολιτισμός, οφείλουμε διαρκώς να ενισχύουμε την συλλογική μας προσφυγική συνείδηση. Οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύουμε αυτούσια στη νέα γενιά. Υποχρέωση όλων μας είναι να σεβόμαστε, να μαθαίνουμε, να ψάχνουμε και να διαβάζουμε την ιστορία μας, γιατί και η ιστορία είναι σαν τους ανθρώπους, πεθαίνει από την στιγμή που αρχίζουμε να την ξεχνάμε. Εμείς όμως παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, με δράσεις όπως η σημερινή δείχνουμε ΣΕ ΟΛΟΥΣ ότι δεν ξεχνάμε ούτε την ιστορία μας ούτε όμως και τα 353000 θύματα που την έγραψαν με το αίμα τους και περιμένουν από μας την ΔΙΚΑΙΩΣΗ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Αιωνία τους η μνήμη».