Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δείχνει το δρόμο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

iatriko-kentro-neapoli-sykies

Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία στον ευαίσθητο τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δείχνει το μοναδικό στην Ελλάδα έργο του Δημοτικού Ιατρικού Κέντρου, το οποίο θεμελιώθηκε σήμερα από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα και παρουσία πλήθους κόσμου.

Το οκταώροφο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο των 2.500 τ.μ., στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2017, είναι προϋπολογισμού άνω των 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ θα απαιτηθεί επιπλέον για την προμήθεια του απαραίτητου υπερσύγχρονου εξοπλισμού. Όταν ολοκληρωθεί, θα στεγάζει ιατρικές υπηρεσίες, εργαστήρια, κοινωνικές υπηρεσίες, το Β΄ ΚΑΠΗ του δήμου, το Γ΄ ΚΗΦΗ Συκεών, το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ θα έχει γραφεία, αμφιθέατρο εκδηλώσεων και χώρο στάθμευσης ασθενοφόρων.

«Η πολιτεία θα έπρεπε να αγκαλιάζει αυτές τις προσπάθειες, καθώς μπορούν να φέρουν λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο. Αν ένα τέτοιο έργο γινόταν σε κάθε νομό, αν το τολμούσαν οι δήμοι, τότε οι οικονομίες κλίμακας που θα πετυχαίναμε, θα ήταν δισεκατομμυρίων και δεν θα χρειαζόταν να κόβουν από μισθούς και συντάξεις. Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, έτσι και εδώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει την αρμοδιότητα, τη συναρμοδιότητα έστω, να έχει το δικαίωμα -για να μην πω την υποχρέωση- να παρέχει ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Δηλαδή, να μπορεί κάποιος, κάθε ηλικίας συνάνθρωπός μας, να κάνει όλες τις εξετάσεις του, απολύτως δωρεάν και χωρίς καμία ταλαιπωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τελετή θεμελίωσης ο κ. Δανιηλίδης.

«Επιμένουμε μα αποφασιστικότητα…»

Όπως τόνισε με έμφαση, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, επιμένει να βαδίζει σ’ αυτήν την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα και συνέπεια. «Ακόμη κι όταν βρίσκουμε αφτιά κλειστά, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες στην Περιφέρεια, εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες για να υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Γιατί εμείς, αυτά που λέμε, τα κάνουμε. Δεν λέμε άλλα και κάνουμε άλλα. Θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, έτσι όπως μας γνωρίσατε. Δεν αλλάξαμε, δεν σηκώσαμε μύτη, δεν αποκτήσαμε ύφος, όπως άλλοι, που άλλα έδειχναν πριν αναλάβουν εξουσία και άλλα δείχνουν όταν αναλαμβάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Σε καιρούς δύσκολους, σκληρούς και θυμωμένους, χαιρόμαστε που ξεκινά αυτό το έργο που θα αλλάξει τη ζωή μας, που θα διακονήσει τους πάσχοντες, τους αναγκεμένους, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται 100% από το δημοτικό ταμείο, ενώ η μελετητική δουλειά που προηγήθηκε έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Συγχαίρω το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου την ενότητα ζητώ όταν πρόκειται για τέτοια έργα, και εύχομαι καλή ευκολία σε όσους εργάζονται για την ολοκλήρωσή του», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βαρνάβας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είναι παράδοση στον τόπο αυτό, τα έργα να ξεκινούν με προσευχή και αγιασμό, να βάζουμε το Θεό σε ό,τι σκεφτόμαστε να κάνουμε, γιατί δυστυχώς σήμερα υπάρχει μια τάση από-ιεροποίησης. Είναι δύσκολο σήμερα, σχεδόν ακατόρθωτο, να ξεκινήσει κάτι. Το κακό κάνει θόρυβο όταν έρχεται. Το  καλό, όμως, πάντα θα νικά».

Το έργο

Το φθινόπωρο του 2017 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το μεγαλειώδες αυτό έργο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Η προσπάθεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της κατασκευάστριας εταιρίας στοχεύει στην ολοκλήρωση του οκταώροφου κτιρίου σε ένα χρόνο από σήμερα. Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, παράλληλα «τρέχουν» οι διαδικασίες για την προμήθεια του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, προκειμένου το φθινόπωρο του 2017 το έργο να τεθεί σε λειτουργία.

«Με αυτό το έργο, χτυπάμε τη γροθιά στο μαχαίρι, επιχειρούμε μικρή ειρηνική επανάσταση. Πριν χρόνια έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, ότι είμαστε εκτός τόπου και χρόνου, ότι το έργο δεν θα γίνει ποτέ, σήμερα λένε ότι δεν θα λειτουργήσει… Εμείς σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε. Δεν ήρθαμε απλά για να κάνουμε διαχείριση των πραγμάτων, αλλά ήρθαμε για να φέρουμε την άλλη πολιτική στο δήμο. Με το έργο αυτό, θα εξυπηρετούμε τους πολίτες δωρεάν, επιφέροντας έτσι και μια εξυγίανση στο σύστημα -που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και το πιο καθαρό- στη σχέση του ασθενούς με τα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Το κάνουμε ήδη στα Δημοτικά Ιατρεία μας, όπου οι ηλικιωμένοι εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή, χωρίς ταλαιπωρία και δωρεάν. Με το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο το επεκτείνουμε και σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας. Το καλό νικά, όπως είπε και ο Μητροπολίτης μας. Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με κανέναν. Είμαστε περήφανοι για αυτό το έργο», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Αναφέρθηκε, δε, σε όλα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που σημάδεψαν το έργο αυτό εξαρχής, όπως οι δυσκολίες στην απαλλοτρίωση των οικοπέδων, οι καθυστερήσεις από την πλευρά του τότε ΙΚΑ (από το οποίο είχε ζητηθεί σύμπραξη, αλλά ουδέποτε προχώρησε), όπως και στα capital controls.

«Σήμερα από εδώ, στέλνουμε ένα μήνυμα: ‘‘μην καρτεράτε να λυγίσουμε’’. Όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο δρόμο μας, όποιο πόλεμο κι αν δεχτούμε. Θα επιμείνουμε, ώστε κανείς πολίτης του δήμου μας να μην εξαρτάται από το αν έχει λεφτά για να κάνει τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία του», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Στην τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο διοικητής του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένος Μιχάλης Στόικος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Σαουλίδης, Τάσος Τσακιρίδης, Αλέκος Σιμητόπουλος, Δημήτρης Ζιγκερίδης, Στέλιος Γκατζές, οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων Δημήτρης Απατσίδης (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.) και Αρίστος Γαλανός (Δ.Κ.Κ.Π.Α.), οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, Γιώργος Καστανίδης, Ελένη Αντωνιάδου, Νατάσσα Αλεξούδη, Άντζελα Ισαακίδη, Ολυμπία Κορδά, Χρήστος Ζησάκος, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Ειρήνη Καγιαμπίνη (Δ.Ε. Συκεών) και Χριστίνα Τερζή (Δ.Ε. Νεάπολης) και οι τοπικοί σύμβουλοι Ειρήνη-Μαρία Παπαδάκη, Ιωάννα Ίτσιου, Τάνια Κιουμουρτζίδου, Γλυκερία Νιφτανίδου, Χρυσούλα Μηνάκη, Κατερίνα Ντουλματζή, Τζένη Ζαχαριάδου-Μαυρίδου, κ.ά.