Ο Δήμος Παύλου Μελά γιορτάζει τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στον εμβληματικό χώρο της Μονής Λαζαριστών και αποτελεί ένα μοναδικό από κάθε άποψη γεγονός: καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό.

 

Η πρώτη διοργάνωση έγινε στη Μονή Λαζαριστών τον Ιούνιο του 1992 με αφορμή την ανάδειξη του κτιρίου του “Ιεροσπουδαστηρίου των Λαζαριστών”. Στα επόμενα χρόνια, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνταν ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ με φόντο το ερειπωμένο κτίριο και με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου. Το 2002 θεσμοθετείται και διοργανώνεται ένα πολύμορφο Φεστιβάλ με τα σημερινά χαρακτηριστικά του, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς.

 

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών εδώ και 25 χρόνια, κάθε χρόνο, φιλοξενεί εκατοντάδες καλλιτέχνες και δεκάδες παραστάσεις από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής παραγωγής, τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες θεατές. Προσπαθώντας να διατηρεί μια ζωντανή σχέση με το κοινό εξελίσσεται και ενσωματώνει τις νέες τάσεις και τις σύγχρονες εξελίξεις, φιλοδοξώντας να είναι σύγχρονο και ελκυστικό.

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αστική Εταιρεία της Μονής Λαζαριστών με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) για τα έτη 2011-2015.

 

Ο Δήμος συμμετέχει στο 1ο «Green 2Day Festival» με συναυλία στο Βοτανικό κήπο

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το 1ο «Green 2Day Festival».

 

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, με τη συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, μέσα από πράξεις και ιδέες που προβάλλουν την αρμονική-ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει σκοπό να αγκαλιάσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση» και θα περιλαμβάνει: περίπτερα περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ενημέρωση των επισκεπτών, παζάρι βιολογικών προϊόντων, workshops εναλλακτικών θεραπειών, προϊόντα ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς και δημιουργών χειροποίητων αντικειμένων, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση. Επίσης, θα υπάρχουν περίπτερα πώλησης φαγητού που θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της υγιεινής κουζίνας ως καθημερινότητα στο τραπέζι μας. Παράλληλα, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα συμβιώνει με τα δρώμενα του φεστιβάλ (τσίρκο, μουσική, θέατρο για παιδιά, καλλιτέχνες του δρόμου κ.λ.π.).

 

Στο πλαίσιο του 1ου Green2Day Festival, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, o Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης  του Δήμου Παύλου Μελά θα υποδεχτεί τη γνωστή ερμηνεύτρια Σοφία Αβραμίδου σε “Εκλεκτές συγγένειες μουσικού τύπου”. Ο Μάρκος κι ο Τσιτσάνης στον Χατζιδάκι και τους επιγόνους: Η περίπτωση Θεοδωράκη. Ο τόσο κοντινός Nino Rota κι ο μαθητής , δικός του και του Μάνου, Νικόλα Πιοβάνι. Η Σοφία Αβραμίδου τραγουδάει, ο Σάκης Κοντονικόλας παίζει πιάνο.

 

Επίσης  ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά θα διαθέτει περίπτερο πληροφόρησης στο χώρο των διήμερων εκδηλώσεων του 1ου Green2Day Festival, όπου πέρα από την ενημέρωση των επισκεπτών για το εκπαιδευτικό κυρίως έργο που επιτελεί (στα 12 χρόνια λειτουργίας του έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών) θα παρουσιαστούν και έργα από διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας που είχε προκηρύξει  ο Δήμος.

 

Πράσινη ανάπλαση στη Μονή από το Δήμο

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά προχωρά στην πράσινη ανάπλαση της Μονής με μικρές παρεμβάσεις στο χώρο των εκδηλώσεων, που στοχεύουν στην αισθητική, περιβαλλοντική και λειτουργική αποκατάσταση της περιοχής αναφοράς. Ήδη τοποθετήθηκαν στην είσοδο του χώρου εκδηλώσεων της Μονής, δάφνες σε μεταλλικά βαρέλια. Η Δάφνη (Laurus nobilis) είναι ένα από τα πιο γνωστά καλλωπιστικά είδη. Το όνομα Laurus είναι το αντίστοιχο Λατινικό όνομα της δάφνης. Το επίθετο nobilis είναι λέξη Λατινική που δόθηκε στο είδος, γιατί το θεωρούσαν φυτό των ευγενών (Δάφνη η ευγενής). Την επιμέλεια και το σχεδιασμό έχει αναλάβει το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, καθώς και η υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήμα Καθημερινότητας του Δήμου Παύλου Μελά.

 

Την Τρίτη 9 Ιουνίου Εγκαίνια έκθεσης Ελαιώνας/Zeitenlik και συνέντευξη Τύπου

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά θα φιλοξενήσει στο κτίριο του Δημαρχείου την έκθεση φωτογραφικών έργων «Ελαιώνας/Zeitenlik. Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών» με την επιμέλεια του Σπύρου Λαζαρίδη, από την Τρίτη 9 Ιουνίου (τα εγκαίνια στις 10.30 π.μ.) μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2015. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

 

Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί ένα μοναδικό κύτταρο πολιτισμού και αρχιτεκτονικό κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης. Ένα εμβληματικό κτίριο που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα ιστορικά γεγονότα, από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

 

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στη Μονή Λαζαριστών για την έναρξη του Φεστιβάλ, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Λάζαρο Κωνσταντινίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος κ. Θεοφάνη Παπά και από το Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη. Θα συντονίσει ο Άκης Σακισλόγλου.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr