Ο δήμος Θεσσαλονίκης μας αλλάζει τα «φώτα»

Περισσότερο φως θα αποκτήσουν οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά εξαιτίας των εκτεταμένων φθορών ή των βλαβών που σημειώνονταν στο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού.

 

Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προκηρύσσεται διαγωνισμός, ύψους 350.000 ευρώ, για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης στο δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις περιοχές της πόλης. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναμένεται να διενεργηθεί στις 17 Μαρτίου, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων παρεμβάσεων ορίζεται σε περίπου επτά μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, όπως ξεκαθάρισε ο Θανάσης Παππάς από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη θα επιχειρήσει μια σαφή στροφή προς τα έργα της καθημερινότητας, ρίχνοντας το βάρος της όχι σε μεγαλόπνοα σχέδια, παρά σε παρεμβάσεις μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Εξάλλου, και κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος για το τρέχον έτος ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση έργων επισκευών και συντήρησης σε όλες τις γειτονιές. “Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια και την ίδια ώρα οι πλάκες των πεζοδρομίων να είναι κατεστραμμένες, τα δέντρα ακλάδευτα, ο φωτισμός προβληματικός και το πράσινο κακοσυντηρημένο”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Στο κέντρο της πόλης

Στην περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης προβλέπεται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων που έχουν υποστεί φθορές στην πλατεία Ναυαρίνου, στον άξονα της Αγίας Σοφίας και ιδιαίτερα στο κομμάτι του από την Τσιμισκή μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, όπως και στην οδό Φιλίππου.

Εξάλλου, πρόκειται να αντικατασταθούν οι ιστοί ή να τοποθετηθούν καινούργιοι σε σημεία κομβικών δρόμων, όπου είτε σημειώθηκαν φθορές, είτε τα φωτιστικά έπρεπε να απομακρυνθούν μετά από ατυχήματα. Ανάλογες εργασίες θα εκτελεστούν ενδεικτικά σε σημεία της οδού Πολυτεχνείου, της Εγνατίας, της Τσιμισκή, της Ολύμπου (στο ύψος του Εργατικού Κέντρου), της Βιζυηνού, της Στρατηγού Καλλάρη (στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου), καθώς και της οδού Κοδριγκτώνος στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, προβλέπεται να αφαιρεθούν και ορισμένοι εγκαταλειμμένοι ιστοί από την οδό Πολυτεχνείου.

Σε Ξηροκρήνη και Άνω Πόλη

Σε τρεις δρόμους θα επικεντρωθούν τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού στις περιοχές της Ξηροκρήνης και της Άνω Πόλης. Ειδικότερα, στη δεύτερη δημοτική κοινότητα πρόκειται να εκτελεστούν επισκευαστικές εργασίες στην οδό Μοναστηρίου, όπως και στον κόμβο της Αναγεννήσεως. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της τρίτης δημοτικής κοινότητας οι εργασίες αφορούν κατά κύριο λόγο στον άξονα της Κασσάνδρου.

Στην Τούμπα

Αναβαθμισμένο φωτισμό σχεδιάζεται να αποκτήσουν πολυσύχναστα πάρκα στην περιοχή της Τούμπας. Στον προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν περιληφθεί η τοποθέτηση νέων φωτιστικών στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ευαγόρα με την Παπαηλιάκη, στο ύψος του ΙΚΑ της Τούμπας, όπως και στα πάρκα που βρίσκονται στη συμβολή της Τσιαπάνου με την Τσέλιου και με την οδό Γκούρα. Ακόμη, θα αντικατασταθούν φωτιστικά στα πάρκα Αβδήρων και ιερέως Τομάρα, όπως και σε σημεία των οδών Οινουσών, Τεκταίου, Ιπποδρομίου, Διαγόρα, Καυταντζόγλου, Γεωργίου Ροδιού, Τζοβαροπούλου και Δοϊράνης – Καραμανλή.

Στην περιοχή της Χαριλάου

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της πέμπτης δημοτικής κοινότητας ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την εκτέλεση εργασιών για την αναβάθμιση του φωτισμού στα ακόλουθα δώδεκα πάρκα:    1. Αγίας Τριάδας – Βασιλέως Γεωργίου, 2. Βασιλίσσης Όλγας – Κοσμά Αιτωλού, 3. Ορέστου – Μακεδονίας, 4. Ακταίου, 5. Ωκεανιδών, 6. Ηγελόχου, 7. Χατζηκώστα – Σιθωνίας, 8. Χρηστοβασίλη – Πορφύρα, 9. Χρηστοβασίλη – Μουσούρη, 10. Κορομηλά – Γραβιάς, 11. Μητροπούλου και 12. Μπακάλμπαση. Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας θα κατασκευαστεί καινούργιο δίκτυο στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ηλέκτρας με τη Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης, θα αντικατασταθούν φθαρμένα σώματα στη νησίδα που βρίσκεται στη συμβολή της Παπαναστασίου με την οδό Λεωνίδα, αλλά και σε σημεία των οδών Κίμωνος Βόγα, Παπανδρέου, Αχ. Σαμοθράκη, Αιμιλίου Ριάδη, Λύτρα, Αγίας Τριάδος και Μιχαηλίδη.

Στην Τριανδρία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την περιοχή της Τριανδρίας, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση των υπόγειων καλωδιώσεων στους πεζόδρομους της Μακεδονίας, της 25ης Μαρτίου, της Μικράς Ασίας και της Λαχανά, λόγω εκτεταμένων φθορών.
Ακόμη, θα τοποθετηθούν νέοι ιστοί για τον φωτισμό του πάρκινγκ που βρίσκεται επί της οδού Γενναδίου, ενώ θα γίνουν επισκευαστικές εργασίες στις οδούς Υψηλάντου, Αγίου Σπυρίδωνα, Τζουμαγιάς και Τρικούπη, στη διασταύρωση των οδών Τζουμαγιάς και Μικράς Ασίας, όπως και στα πάρκα του Αγίου Σπυρίδωνα και της οδού Γενναδίου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία