Ο δήμος Θεσσαλονίκης πληρώνει ακόμη τον Σαξώνη!

Με διαδικασίες εξπρές θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, που αφορά τα χρήματα που κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό με τον τέως γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια τη διετία 1999-2001.

 

Στην εισαγγελία εφετών ίσως και σήμερα στείλουν την κλήση για τη δίκη στις φυλακές Διαβατών, προκειμένου να προλάβουν την παραγραφή του αδικήματος στις πρώτες του ημέρες.

 

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο ο τέως δήμαρχος παραπέμφθηκε για ποσό 259.791 ευρώ, που θεωρήθηκε από τους δικαστές προϊόν νομιμοποίησης από τα υπεξαιρεθέντα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι καταθέσεις στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό άρχισαν στις 23 Αυγούστου 1999. Επομένως στις 23 του μήνα συμπληρώνεται δεκαπενταετία, που είναι χρόνος παραγραφής του κακουργήματος. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής, έστω των πρώτων ημερών τέλεσης του αδικήματος, η εισαγγελία αναμένεται -ίσως και σήμερα- να στείλει κλήση για τη δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Με την παράδοση του εγγράφου ο χρόνος της παραγραφής παρατείνεται για ακόμη πέντε χρόνια (15+5).
Στην κλήση που θα σταλεί στις φυλακές, για να παραληφθεί από τον καταδικασθέντα για την υπεξαίρεση τέως δήμαρχο, θα αναφέρεται και η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, που αναμένεται να γίνει στους αμέσως προσεχείς μήνες. Πάντως μέχρι χθες δεν είχε οριστεί ημερομηνία.

Εκτιμήσεις νομικών ανέφεραν χθες πως ο τέως δήμαρχος το πιθανότερο είναι να ζητήσει αναβολή για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που συνδέεται άμεσα με την υπεξαίρεση, για την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών. Κι αυτό επειδή το ξέπλυμα στηρίζεται στην τέλεση του βασικού αδικήματος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι η απλή συνεργεία στην υπεξαίρεση, για την οποία κρίθηκε ένοχος από το πενταμελές εφετείο. Το επιτελείο του Β. Παπαγεωργόπουλου θεωρείται βέβαιο πως θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του πενταμελούς. Η διαδικασία αυτή θα αρχίσει, εφόσον καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου. Ενόψει όμως της αίτησης αναίρεσης θα επιδιωχθεί η αναβολή για το ξέπλυμα, ευελπιστώντας καλύτερο αποτέλεσμα, στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης και η υπόθεση της υπεξαίρεσης επιστρέψει, για να δικαστεί πάλι στο πενταμελές.

 

ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ

 

Στο βούλευμα του συμβουλίου εφετών, με το οποίο ο τέως δήμαρχος παραπέμπεται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, τονίζεται πως το ξέπλυμα αφορά μόνον τα ποσά που διακινήθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο στη δίκη της υπεξαίρεσης ο κατηγορούμενος είχε χαρακτηρίσει παραταξιακό για τις ανάγκες του συνδυασμού “Αναγέννηση”, με την οποία εκλέχτηκε δήμαρχος. Το δικαστικό συμβούλιο κάνοντας δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Ευάγγελου Μπακέλα δέχεται πως τα χρήματα που κατατέθηκαν στο συγκεκριμένο λογαριασμό από τις 23 Αυγούστου 1999 μέχρι τις 14 Αυγούστου 2001 αποτελούν μέρος των υπεξαιρεθέντων του πρώην ταμία του δήμου και επίσης καταδικασθέντος Παναγιώτη Σαξώνη.

 

Στην κλήση που θα σταλεί στις φυλακές, για να παραληφθεί από τον καταδικασθέντα για την υπεξαίρεση τέως δήμαρχο, θα αναφέρεται και η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, που αναμένεται να γίνει στους αμέσως προσεχείς μήνες. Πάντως μέχρι χθες δεν είχε οριστεί ημερομηνία.

 

Με το βούλευμα δεν γίνονται δεκτοί οι ισχυρισμοί του Β. Παπαγεωργόπουλου πως σε αυτό το λογαριασμό κατατίθεντο χρήματα από δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους και τον ίδιο το δήμαρχο και επισημαίνεται πως δεν έχει προσκομιστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό.

Επίσης σημειώνεται πως δεν δικαιολογήθηκε η διακοπή της χρηματοδότησης αυτής μετά το 2001, καθώς και ότι δεν δόθηκε εξήγηση για ποιον λόγο ο λογαριασμός έμεινε απενεργοποιημένος για αρκετά χρόνια, μέχρι να κλείσει το 2006 και τη θέση του να πάρει επίσης παραταξιακός λογαριασμός, τον οποίο προέβλεπε ο νόμος.

 

Λογαριασμοί: Μένουν παγωμένοι για το δήμαρχο

 

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου εφετών, με την οποία παραπέμφθηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος για ξέπλυμα, διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί σε βάρος του από την ανάκριση, μετά την οποία είχε καταβάλει εγγύηση 120.000 ευρώ και αποφασίστηκε απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όροι που σήμερα δεν εφαρμόζονται, καθώς είναι κρατούμενος.

Εκτός των όρων αυτών όμως είχε αποφασιστεί για τον ίδιο και τη σύζυγο του, που ήταν κατηγορούμενη για ξέπλυμα, όμως απαλλάχθηκε με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών, το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, καθώς και της μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων τους, κυρίως ακινήτων. Με το βούλευμα οι απαγορευτικοί όροι που αφορούν τους λογαριασμούς και τα ακίνητα παραμένουν σε ισχύ μόνον ως προς το πρόσωπο του τέως δημάρχου, ενώ αίρονται όποιες απαγορεύσεις για τη σύζυγο του, αφού έχει απαλλαγεί.

Επίσης για την κυρία Παπαγεωργοπούλου αποφασίστηκε να της επιστραφεί το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε καταβληθεί ως εγγύηση στην ανάκριση.

 

 Παναγιώτης Σαξώνης Ο δήμος υποχρεώνεται να τον πληρώνει και μέσα στη φυλακή!

 

Κάθε 1η και 15η του μήνα παραμένει υποχρεωμένος ο δήμος Θεσσαλονίκης να καταβάλλει μέρος του μισθού του στον Παναγιώτη Σαξώνη, ακόμη και μετά την έκδοση -τον περασμένο μήνα- της απόφασης του εφετείου, που καταδικάζει τον επίορκο υπάλληλο σε ποινή φυλάκισης 20 ετών και έξι μηνών για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

 

Παρότι ο Παναγιώτης Σαξώνης έχει απολυθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και περίπου μία πενταετία, εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα -κι ακόμη και μέσα από τη φυλακή- να λαμβάνει μέρος του μισθού που είχε την εποχή που διατελούσε ταμίας στις οικονομικές υπηρεσίες του κεντρικού δήμου.
Η υποχρέωση του δήμου Θεσσαλονίκης να συνεχίζει να πληρώνει τον άνθρωπο που κατέκλεψε τα δημοτικά ταμεία θεωρείται προκλητική από τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μία εποχή στην οποία η απειλή των απολύσεων είναι διαρκής συνολικά για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Για το θέμα αυτό ωστόσο ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ξεκαθαρίσει πως, εάν δεν αλλάξει η κείμενη νομοθεσία, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει κανένα περιθώριο να πράξει κάτι διαφορετικό.

 

ΜΕ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

 

Η περίπτωση του Παναγιώτη Σαξώνη είναι χαρακτηριστική των τεράστιων καθυστερήσεων με τις οποίες η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει ακόμη και ορισμένες από τις πλέον ακραίες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων. Η υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης έγινε γνωστή στις αρχές του 2008. Ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση, κίνησε την εποχή εκείνη τις διαδικασίες, ώστε ο Παναγιώτης Σαξώνης να τεθεί σε αργία.

Ο πρώην δημοτικός ταμίας παύτηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης το Μάιο του 2009. Η μισθοδοσία του ωστόσο δεν διακόπηκε, καθώς άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία παυόταν από τα καθήκοντά του στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Παρότι το δευτεροβάθμιο συμβούλιο συστάθηκε ως θεσμός, με σκοπό να συντμηθούν οι χρόνοι εκδίκασης ανάλογων υποθέσεων, που κατά το παρελθόν αντιμετωπίζονταν με τεράστιες καθυστερήσεις στις δικαστικές αίθουσες, εν τούτοις η προσφυγή του Παναγιώτη Σαξώνη σε δεύτερο βαθμό εξετάστηκε έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο ότι και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών επικύρωσε -με καθυστέρηση πέντε ετών- την απόφαση για την οριστική παύση του Παναγιώτη Σαξώνη από τα καθήκοντά του.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που βρισκόταν σε ισχύ κατά το διάστημα από το 2009, οπότε τον απέλυσε, μέχρι και την άνοιξη του 2012 ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν υποχρεωμένος να καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του Παναγιώτη Σαξώνη το 50% του μισθού του.
Στην πορεία ελέω μνημονίου τα ποσά που προβλέπεται ότι πρέπει να καταβάλλονται, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων, μειώθηκαν στο 25% του μισθού τους.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ Ακόμη και τώρα όμως που και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο έστω και με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ετών επικύρωσε την απόφαση για την οριστική παύση του Παναγιώτη Σαξώνη από τα καθήκοντα που ασκούσε ως δημοτικός ταμίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να διακόψει την καταβολή της μισθοδοσίας του.
Κι αυτό διότι ο Παναγιώτης Σαξώνης προσέβαλε και αυτήν την απόφαση, αυτή τη φορά ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να αποφανθεί αμετάκλητα για την υπόθεση, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης της υπεξαίρεσης στις μισθοδοτικές καταστάσεις του.
 

 

Παγία: Στο ΣτΕ και η υπόλογη διαχειρίστρια

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ομοίως με τον Παναγιώτη Σαξώνη προσέφυγε και η πρωταγωνίστρια του δεύτερου μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την υπόθεση του ελλείμματος του 1,2 εκατ. ευρώ στη διαχείριση της παγίας προκαταβολής, η οποία θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

 

Η υπόλογη διαχειρίστρια έχει παυτεί των καθηκόντων της ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, αλλά εξακολουθεί ακόμη μέχρι και σήμερα να λαμβάνει μέρος του μισθού της. Και στη δική της περίπτωση η υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο λίμναζε επί περίπου τεσσεράμισι χρόνια μέχρι τον περασμένο Μάιο.

 

 

Πηγή: Μακεδονία