Ο Ερντογάν αντάλλαξε Τούρκους ομήρους με τζιχαντιστές

Οι 46 Τούρκοι όμηροι που κρατούνταν στη Μοσούλη και απελευθερώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να ανταλλάχθηκαν με 180 τζιχαντιστές που κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των ξένων τζιχαντιστών που αποφυλακίστηκαν περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι, δύο Βρετανοί, δύο Σουηδοί, ένας Ελβετός, ένας Βέλγος και δύο υπήκοοι ΠΓΔΜ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times.

 

Η εφημερίδα γράφει ότι βασίζει το ρεπορτάζ της σε έναν κατάλογο με τα ονόματα των μαχητών του ΙΚ που απελευθερώθηκαν από την Άγκυρα και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της επιβεβαιώθηκαν από πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έγραψε ότι έγινε ανταλλαγή των Τούρκων ομήρων με περίπου 50 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Τότε, μια πηγή της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με το BBC ένας αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης έκρινε σήμερα “αξιόπιστη” την πιθανότητα της ανταλλαγής των ομήρων με τους φυλακισμένους τζιχαντιστές. Μεταξύ των τζιχαντιστών αυτών ήταν και στενοί συνεργάτες του Άμπου Μπακρ αλ Ιράκι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚ που σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από Σύρους αντάρτες.

 

Οι Τούρκοι όμηροι κρατούνταν στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από τον Ιούνιο και απελευθερώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από “διπλωματικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις”, χωρίς να καταβληθούν λύτρα, όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε ανταλλαγή των ομήρων με μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: “Δεν έχει σημασία αν έγινε ή όχι ανταλλαγή. Το σημαντικότερο είναι ότι (οι όμηροι) επιστρέφουν και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους”.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις τελευταίες εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους και δύο Βρετανούς εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές αποστολές, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών του στο Ιράκ και τη Συρία.