Ο κυκλώνας «τέρας» έφτασε αποδυναμωμένος στο Μεξικό

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η Πατρίσια, ο κυκλώνας «τέρας» που είχε γιγαντωθεί στο Ειρηνικό πλησιάζοντας το Μεξικό, έφτασε στην ξηρά αποδυναμωμένος ενώ είχαν ήδη απομακρυνθεί προληκτικά κάτοικοι των παράκτιων περιοχών.

https://www.youtube.com/watch?v=uq0SK98C4vo

Το σύστημα κακοκαιρίας έφτασε στο Μεξικό με ανέμους ταχύτητας 155 χλμ. ανά ώρα, αποδυναμωμένος σε κυκλώνα κατηγορία 2. «Μικρότερες οι πρώτες ζημιές από ό,τι φοβόμασταν, αλλά πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή» λέει ο μεξικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος παραμένει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), η Πατρίσια έφτασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στην ξηρά του Μεξικού έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά.

«Αναμένεται περαιτέρω σημαντική εξασθένησή της και τις επόμενες ώρες αναμένεται να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα» ανέφερε το NHC.

Το σύστημα κινείται βόρειοανατολικά και αναμένεται να έχει εξασθενήσει μέχρι το επίπεδο τροπικής ύφεσης εντός της ημέρας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το Μεξικό πέρασε: Ήδη έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις και πλημμύρες, όμως όχι σοβαρές ζημιές ή θύματα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε σε διάγγελμά του πως «οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από αυτές που αναμένονταν από έναν τυφώνα αυτού του μεγέθους».

«Ωστόσο, είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Δεν μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Επιμένω, το πιο επικίνδυνο μέρος της καταιγίδας δεν έχει ακόμη φθάσει στο έδαφός μας» τόνισε.