Ο ΟΑΣΕ διπλασιάζει τους παρατηρητές του στην Ουκρανία

O Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα διπλασιάσει από σήμερα έως τα τέλη Νοεμβρίου τον αριθμό των παρατηρητών του που έχει αναπτύξει στην Ουκρανία, ο οποίος θα ανέλθει σε 500 πρόσωπα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, ο Ερτουγρούλ Απακάν.

 

Ο ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτύξει «500 παρατηρητές σε διάστημα 2,5 μηνών» διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Βιέννη ότι στόχος της ενίσχυσης αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ομάδας «με περισσότερα μέλη, πιο ευκίνητης και πιο ευέλικτης» με στόχο να βοηθήσει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και στην επιτήρηση της κατάστασης ασφαλείας στην ουκρανική μεθόριο.

 

«Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί ένα νέο καθήκον» υπογράμμισε ο Απακάν.

 

Αυτή η ενίσχυση της ομάδας των παρατηρητών εντάσσεται στο πλαίσιο της εντολής που δόθηκε στον ΟΑΣΕ στις αρχές του χρόνου, η οποία προβλέπει την αποστολή έως και 500 παρατηρητών στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός είχε αρχικά στείλει μια ομάδα 20 παρατηρητών το Μάρτιο πριν αυξήσει τον αριθμό τους στους 250 που είναι σήμερα.

 

Ο ΟΑΣΕ προβλέπει εξάλλου να αναπτύξει μέσα σε ένα μήνα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των συνόρων, ανέφερε ο Απακάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι απομένουν ακόμα να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις.

 

Περίπου 400 άνθρωποι έχουν αναλάβει το έργο της υλικοτεχνικής υποστήριξης, περιέγραψε ο ίδιος.

 

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών, με το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα κυρίως την χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.