Ο Ραχόι πήγε «πάσο» και οι Σοσιαλιστές ψάχνουν να τα βρουν με τους Podemos

raxoi-ispaniaΑκόμα πιο περίπλοκο έγινε το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία μετά το πέρας των διαβουλεύσεων του βασιλιά Φιλίππου Στ’ με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πήγε «πάσο» όταν βρέθηκε κοντά στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, οι σοσιαλιστές αιφνιδιάστηκαν (αν όχι εκνευρίστηκαν) με την «προσφορά» των Podemos για κυβέρνηση συνεργασίας και το κόμμα του Ιγκλέσιας μοιάζει να ποντάρει στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος: βλέπει ενδεχομένως ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση -και η δεύτερη θέση- δεν είναι μακριά, ακόμα και αν σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση.

Ο Μαριάνο Ραχόι προτίμησε να πετάξει την καυτή πατάτα του σχηματισμού κυβέρνησης στους παραδοσιακούς του πολιτικούς αντιπάλους, τους Σοσιαλιστές.

Ξέρει ότι ο ίδιος δεν έχει συμμάχους για να αυξήσει τις 123 έδρες του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), αλλά θεωρεί ότι δεν θα βρουν συμμάχους ούτε οι αντίπαλοί του.

Έτσι, εκτιμά, ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιστρέψει σε εκείνον. Άλλωστε αν γίνουν πρόωρες εκλογές, το κόμμα του θα έρθει πάλι πρώτο. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα θα το έχουν οι Σοσιαλιστές και ο ηγέτης τους, αφού οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσουν τη δεύτερη θέση από τους Podemos.

Φυσικά ο Ραχόι θα μπορούσε και να αποχωρήσει οριστικά από την ηγεσία, ώστε το κόμμα του με ένα άλλο πρόσωπο να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις. Για την ώρα, όμως, αυτό δεν εξετάζεται.

Ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών (PSOE) βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη θέση. Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Δεκεμβρίου ήταν μια τεράστια αποτυχία, αφού το κόμμα μόλις μετά βίας κατάφερε να έρθει δεύτερο. Του το υπενθυμίζει συνεχώς και ο «κακός μπελάς» του που ακούει στο όνομα Podemos.

Ο Σάντσεθ προσπάθησε να αντλήσει έμπνευση από την Πορτογαλία, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα: εκεί οι Σοσιαλιστές έχασαν επίσης τις εκλογές, αλλά κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την ανοχή της Αριστεράς και του ΚΚ. Χωρίς απαραίτητα τα δύο αυτά κόμματα να ζητήσουν υπουργεία. Γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Ισπανία;

Οι Podemos ανέλαβαν να τον προσγειώσουν απότομα στην πραγματικότητα με μια κίνηση που από αρκετούς χαρακτηρίστηκε τολμηρή, αλλά και άκομψη.

Χρησιμοποιώντας τον βασιλιά ως όχημα, πρότειναν στους Σοσιαλιστές συγκυβέρνηση: Έχρισαν τον Σάντσεθ πρωθυπουργό με αντιπρόεδρο τον Ιγκλέσιας και μοίρασαν υπουργεία.

Με λίγα λόγια του ξεκαθάρισαν ότι η Ισπανία δεν είναι Πορτογαλία και ότι αν οι Σοσιαλιστές θέλουν να επανέλθουν στην εξουσία μετά από 4 χρόνια, αυτό θα συμβεί μόνο αν συνεργαστούν με τους Podemos, κατά σύμπτωση το κόμμα που απειλεί ευθέως την ηγεμονία τους.

Όσο και αν εκνευρίστηκαν από την κίνηση των Podemos, τώρα είναι υποχρεωμένοι να συζητήσουν με τον Ιγκλέσιας την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας.

Ακόμα και αν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους (πέρα από την αμοιβαία καχυποψία) είναι μεγάλες, τόσο στην οικονομία όσο και στο μέγα πλέον ζήτημα της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Podemos αν και δεν συμφωνούν με τα σχέδια ανεξαρτησίας που έβαλε μπροστά η νέα καταλανική κυβέρνηση, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αφού προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα συναντηθεί και πάλι με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι τότε, ο Σάντσεθ θα συζητά με τον Ιγκλέσιας και ο Ραχόι θα περιμένει στη γωνία…