Ο σκύλος που έγινε… αγρότης (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο πράγμα που έμαθε, όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση του, ήταν να κουβαλά κουβάδες. Ο ιδιοκτήτης του εντόπισε πολύ γρήγορα τα ταλέντα του και καθότι μπορούσε να γίνει ο καλύτερος βοηθός του, τον… έκανε αγρότη.

Ο Λέμον –ένα γιγάντιο Schnauzer- βρέθηκε σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία Ομσκ στη Ρωσία. Το αφεντικό του, 0 48χρονος Aleksandr Matytsin, είναι πρώην στρατιωτικός εκπαιδευτής σκύλων και ανέλαβε να τον κάνει τον πιο εργατικό που υπάρχει. Άλλωστε, η ράτσα του χρησιμοποιούταν τον 17ο αιώνα στη Γερμανία για διάφορες εργασίες, καθώς ήταν σκυλιά γνωστά για τα δυνατά κορμιά τους και τη γούνα τους, που τα προστατεύει από το ψύχος. Έτσι, ξεκίνησε να εκπαιδεύει τον Λέμον κουβάδες και στη συνέχεια να του μαθαίνει κι άλλα κόλπα. Σιγά σιγά έγινε το δεξί του χέρι στις αγροτικές δουλειές. 

Το τσοπανόσκυλο δεν είχε να φυλά κανένα κοπάδι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έμαθε να οργώνει τα χωράφια με τις πατάτες, να βγάζει νερό με την αντλία και να το μεταφέρει, όπως έκανε και με τους σάκους στους οποίους μάζευαν τη συγκομιδή. Παράλληλα όμως, έμαθε να κόβει ξύλα και να τα μεταφέρει και να κάνει και ό,τι άλλο μπορεί. 


«Από όταν ήταν ακόμη δέκα μηνών είδαμε ότι ήταν πρόθυμος και ικανός να κάνει δουλειές. Τότε σήκωσε ένα μεγάλο κούτσουρο και μου το έφερε την ώρα που έκοβα ξύλα για τη φωτιά. Η αγαπημένη του δουλειά είναι να κουβαλά κουβάδες με νερό. Μπορεί να φέρει μέχρι και 25 λίτρα. Τον επιβραβεύω κάποιες φορές, αλλά κυρίως το κάνει διότι είναι εργατικός και όχι για τα ανταλλάγματα. Του αρέσει να προσπαθεί και καταφέρνει να κάνει σχεδόν τα πάντα. Πιστεύω ότι αν είχε χέρια δε θα υπήρχε κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει. Είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς», λέει ο Aleksandr Matytsin.