ΟΑΣΕ: Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με “ενθαρρυντικές ενδείξεις” αποκλιμάκωσης, όμως ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθεροποίηση, εκτίμησε μια αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 

“Ελπίζω ότι η αποκλιμάκωση αυτή θα εξελιχθεί σε μια μη αναστρέψιμη διαδικασία” είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόεδρος της Ομάδας Επαφής του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία, Χάιντι Ταλιαβίνι.

 

Σύμφωνα με την Ταλιαβίνι, “ο σημαντικός περιορισμός των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες, η απελευθέρωση των κρατουμένων και η έναρξη της απόσυρσης των βαρέων όπλων συνιστούν ενθαρρυντικές ενδείξεις”.

 

Ωστόσο “είμαστε ακόμη μακριά” από την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μια “αρνητική τροπή” εάν οι δύο πλευρές δεν καταβάλουν ειρηνευτικές προσπάθειες. “Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, με τον κίνδυνο μιας νέας κλιμάκωσης”.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφόσον συνεχιστεί η παύση των εχθροπραξιών, μία από τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας θα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των εμπόλεμων περιοχών. Για το σκοπό αυτό, η Ταλιαβίνι ζήτησε να σταλούν επί τόπου ειδικοί των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες των αμάχων.

 

Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να απομακρυνθούν σύντομα όλα τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και απειλούν την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους.

 

Οι πρεσβευτές των 15 χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.