«Όχι» σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από τον Πρωθυπουργό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άσκησε μεν κριτική στη Μόσχα, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που να παραπέμπει σε κυρώσεις, είναι πιθανόν να θέσει υπό απειλή την εκεχειρία, την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.

Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης, τη θέση αυτή υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δήλωσαν ότι καταδικάζουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, απέφυγαν ωστόσο να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι. Τους καλεί να τερματίσουν τις ωμότητες και να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη «μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».