Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του διυλιστηρίου του Μπαϊτζί

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος του διυλιστηρίου. 

 

Σε εμφύλιο πόλεμο βουλιάζει πλέον το Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές προελαύνουν σχεδόν ανενόχλητοι, πιάνοντας ομήρους, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους πόλεις-κλειδιά και πλησιάζοντας πλέον απειλητικά τη Βαγδάτη. Εμπόλεμη ζώνη μοιάζει η Μπακούμπα, μόλις 60 χλμ. από τη Βαγδάτη, καθώς τουλάχιστον 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από επίθεση των τζιχαντιστών κατά κέντρου κράτησης της αστυνομίας.

 

“Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτιρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου”, δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου. 

 

Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας. 

 

Νωρίτερα σήμερα, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και πολυβόλα κατά του διυλιστηρίου. 

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων. πρόσθεσαν οι πηγές. 

 

Χθες Τρίτη απομακρύνθηκαν από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις. 

Τμήματα του διυλιστηρίου είχαν καταληφθεί πριν από μία εβδομάδα από δυνάμεις του ΙΚΙΛ, όταν οι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

 

Ανησυχία στις ΗΠΑ

 

Μπροστά στην απειλή ενός πολέμου, οι ΗΠΑ επιχειρούν επαναπροσέγγιση με το Ιράν, ενώ και η Βρετανία ανοίγει ξανά την πρεσβεία της στην Τεχεράνη.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ στρέφονται προς τη λύση των αεροπορικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ θα στείλει 275 στρατιώτες -για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011- για την παροχή υποστήριξης και ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ