Οι ένστολοι ζητούν τα λεφτά τους πίσω

Ομαδικά «πυρά» δέχθηκε την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το νέο μισθολόγιο των ενστόλων, όπως διαμορφώθηκε με τον Ν. 4307/14, καθώς οι Ενώσεις στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, αποστράτων κ.λπ. ζήτησαν την ακύρωσή του ως αντισυνταγματικού.

 

Οι σχετικές αιτήσεις ακύρωσης, που συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια ΣτΕ σε χρόνο-ρεκόρ (αφού κατατέθηκαν πριν από δυόμισι μήνες), προσβάλλουν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4307/14 αλλά και τις μισθοδοτικές καταστάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, γιατί η πολιτεία δεν επανέφερε τις αποδοχές των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, ενώ δέχθηκε να τους επιστρέψει μόνο τα μισά από τα αναδρομικά που δικαιούνται.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες το αρμόδιο Συμβούλιο του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του, Σ. Ρίζο, με αφορμή άλλες προσφυγές των ενστόλων, έκρινε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε πλήρως στις αποφάσεις του ΣτΕ που τους είχαν δικαιώσει τον περασμένο Ιούνιο και γι’ αυτό επέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών πρόστιμο 200.000 ευρώ.

 

Αν η Ολομέλεια ΣτΕ κάνει δεκτές τις νέες αιτήσεις, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να αυξήσει άμεσα τις αποδοχές των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, καταβάλλοντας και το σύνολο των αναδρομικών.

 

Σημειώνεται ότι όταν εκδόθηκαν η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση τον περασμένο Νοέμβριο και ο Ν. 4307/14, η τότε κυβέρνηση, επιστρέφοντας τα μισά αναδρομικά και αυξάνοντας μόνο κατά το ήμισυ τις αποδοχές (σε σύγκριση με εκείνες του 2012), αποσκοπούσε στο να γλιτώσει την καταβολή περίπου 530 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη τη δημοσιονομική κρίση και προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

 

Ανάλογη ρύθμιση (για τα αναδρομικά) έγινε και για τους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν επίσης προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, απ’ όπου περιμένουν τις σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις δικαίωσής τους.

 

Στη χθεσινή δίκη οι εκπρόσωποι των ενστόλων υποστήριξαν ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε έναν «μπακάλικο» υπολογισμό με μια προσαύξηση στο μισό των οφειλόμενων αποδοχών και των οφειλόμενων αναδρομικών, καταλογίζοντας στο κράτος αντισυνταγματική συμπεριφορά αλλά και περιφρόνηση του ΣτΕ.

 

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η περιορισμένη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ επιβλήθηκε από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με τους κινδύνους για τη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας επίσης ότι οικονομικά βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας, Π. Καρλή, αναφέρθηκε στις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ που είχαν κρίνει ότι οι περικοπές του Ν. 4093/12 παραβίασαν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα στα δημόσια βάρη, την αναλογικότητα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Επεσήμανε ότι τώρα θα κριθεί, αν με τη θέσπιση του νέου μισθολογίου του Ν. 4307/14 η πολιτεία έλαβε υπόψη της τις επισημάνσεις του ΣτΕ για την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των ενστόλων, λόγω της φύσης και της επικινδυνότητας της αποστολής τους, καθώς και εάν μπορεί να δικαιολογηθεί από λόγους δημοσίου συμφέροντος η περιορισμένη αποκατάσταση των αποδοχών τους (σε σύγκριση με το 2012).

 

Επίσης τόνισε ότι η Ολομέλεια θα κρίνει αν αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση του νομοθέτη ο περιορισμός του ακυρωτικού αποτελέσματος, αφού το ΣτΕ είχε κρίνει ότι πρέπει να επιστραφεί το σύνολο των αναδρομικών και οι νέες αποδοχές δεν μπορούν να υπολείπονται εκείνων του Ιουλίου 2012. Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες.

 

Πηγή: Έθνος