Οι επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε στο Eurogroup ο Βαρουφάκης

Τον διευρυμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, ταξίδι-αστραπή στην Ιταλία, και συγκεκιρμένα στη Βενετία προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, θα κάνει σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτόν, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αφορούν σε:

 

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

 

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

 

3. Συγκρότηση ευέλικτου Σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

 

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

 

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

 

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Η επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα συζητηθεί στο Eurogroup, εστάλη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

 

Σε διεθνές συνέδριο στη Βενετία ο Βαρουφάκης 

Για τη Βενετία αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συμμετάσχει σε διήμερο διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Assessing Risk: Business in Global Disorder» μαζί με δεκάδες επιφανείς συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.

 

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Βαρουφάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα «Europe’s dark scenario: Χ-exit and dis-union».

 

Στο ίδιο πάνελ ομιλητών θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν (Pier Carlo Padoan) και ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι (Lorenzo Bini Smaghi), πρώην στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.