Οι ΗΠΑ “κουνούν το δάχτυλο” στην Κίνα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για “αποσταθεροποιητικές μονομερείς ενέργειες” στη Νότια Σινική Θάλασσα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν παθητικές αν απειληθεί η διεθνής τάξη. 

“Αυτούς τους τελευταίους μήνες η Κίνα προέβη σε μονομερείς αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα”, κατηγόρησε ο Χέιγκελ στη Σιγκαπούρη στο φόρουμ Shangri-La Dialogue για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, διευκρινίζοντας ότι “οι θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης δεν μπορούν να αμφισβητούνται. Οι ΗΠΑ δεν θα παρακολουθούν παθητικά. Θα υποστηρίξουμε αυτές της αρχές”, δήλωσε

Η Κίνα έχει εμπλακεί σε εδαφικές διαφορές με αρκετές χώρες τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι σχέσεις με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες είναι τεταμένες λόγω των αμοιβαίων διεκδικήσεών τους στην πλούσια σε ορυκτά περιοχή. 

Ο Χέιγκελ είπε ότι τα νησιά Σενκάκου –τα οποία η Κίνα διεκδικεί με το όνομα Ντιαογιού– τελούν υπό τη ιαπωνική διοίκηση, βάσει της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. “Στην περίπτωση των συγκεκριμένων νησιών, τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση. Αν είναι να υπάρξει αλλαγή σε αυτό, τότε θα πρέπει να γίνει βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει των διεθνών κανόνων, όχι με εκφοβισμό και εξαναγκασμό”, τόνισε

Ο Χέιγκελ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. 

“Σήμερα, η Αμερική έχει μεγαλύτερη δέσμευση από ποτέ στην ειρήνη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού”, δήλωσε προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. 

Ήδη την Πέμπτη οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα για τις εντάσεις στο διεθνή εναέριο χώρο αφότου κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν ξυστά από γιαπωνέζικα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα. 

Η Ιαπωνία είχε κατηγορήσει την Κυριακή την Κίνα για επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα όταν κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων από γιαπωνέζικα αεροσκάφη. 
 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, ένα μαχητικό κινεζικό SU-27 πέρασε πολύ κοντά από ιαπωνικό αναγνωριστικό αεροσκάφος OP-3C στη “διασταύρωση” των αντίστοιχων εναερίων χώρων τους. 

Ένα ακόμη κινεζικό μαχητικό SU-27 πέταξε επίσης πολύ κοντά σε ιαπωνικό μαχητικό YS-11EB στον ίδιο εναέριο χώρο, σύμφωνα με το υπουργείο. 

Το Τόκιο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ασιατικών οικονομικών δυνάμεων έχουν ενταθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο λόγω της εδαφικής τους διαφοράς στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και παλιών διενέξεων. 

Τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν και περί τα 400 χλμ δυτικά της Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας. 

Ο Χέιγκελ παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόθεση της Ιαπωνίας να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ασία. 

Χθες, κατά την έναρξη του φόρουμ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με αυτόν που έχει σήμερα ώστε η ειρήνη στην Ασία και τον κόσμο να είναι ισχυρότερη. 

“Υποστηρίζουμε τις νέες προσπάθειες της Ιαπωνίας υπέρ της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή”, δήλωσε ο Χέιγκελ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ