Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ

Με φωτογραφίες και δημοσιεύματα, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον προθάλαμο του τάφου που ανασκάπτεται στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον την πορεία της ανασκαφής του “μεγαλύτερου αρχαίου τάφου που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην Ελλάδα”.

 

Το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Εξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φυλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη”, ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων.

 

“Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο”, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.

 

“Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα καθώς με αργούς ρυθμούς εισχωρούν στον τάφο της αλεξανδρινής περιόδου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην βορειο-ανατολική Ελλάδα”, γράφει η βρετανική Telegraph, η οποία φιλοξενεί επίσης εκτενή περιγραφή των δύο Καρυάτιδων αλλά και της μέχρι σήμερα πορείας των ερευνών.

 

Εν τω μεταξύ, το θέμα της ανακάλυψης των δύο περίτεχνων καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης απασχολεί και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την είδηση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

 

Σε άλλα σημεία των ανταποκρίσεων επισημαίνεται πως σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε κατ’ αρχήν στην Μέμφιδα και μεταφέρθηκε αργότερα στην Αλεξάνδρεια, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

 

Στα ρεπορτάζ τονίζεται τέλος πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.