Το Κίεβο αναφέρει ότι ανέκτησε τον έλεγχο της Μαριούπολης

Οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, στη διάρκεια συγκρούσεων κι έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.

Σήμερα τα ξημερώματα, οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

 

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών, που αντιτίθενται στη φιλοευρωπαϊκή ηγεσία του Κιέβου, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται μάχες και ανακοίνωσαν ότι πέντε άνδρες τους σκοτώθηκαν.

 

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών, που αντιτίθενται στη φιλο-ευρωπαϊκή ηγεσία του Κιέβου, επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι διεξάγονται μάχες και ανακοίνωσαν ότι πέντε άνδρες τους σκοτώθηκαν.

 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, «η επιχειρήση ξεκίνησε στις 04:50 και προχωρά επιτυχώς σύμφωνα με το σχέδιο».

 

Ο Αβάκοφ είπε ότι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των ειδικών δυνάμεων του στρατού συμμετείχαν στην επιχείρηση.

 

Ένας διοικητής της Εθνικής Φρουράς δήλωσε ότι οι αυτονομιστές κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ ένας άλλος είπε ότι τέσσερα μέλη της Εθνικής Φρουράς τραυματίστηκαν.

 

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει εντατικοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών από τότε που εξελέγη στις 25 Μαϊου.

 

Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα.

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε την Πέμπτη στον Βλαντίμιρ Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιό του για τις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά διαμαρτυρήθηκε για μια εισβολή ρωσικών αρμάτων μάχης που είπε πως έγινε στην Ουκρανία κατά την πρώτη “ουσιαστική” συνάντησή τους.

 

“Στις 10:34 π.μ η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο της Μαριούπολης”, έγραψε ο Αβάκοφ στο Facebook μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταλάβει οι φιλο-ρώσοι αυτονομιστές.

 

Οι ίδιοι οι αυτονομιστές δεν σχολίασαν τις δηλώσεις του υπουργού.