Oι περιφέρειες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Στο μικροσκόπιο των επιτελών του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα βρίσκονται τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, το λεκανοπέδιο Αττικής, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη, που αποτελούν «κλειδιά» για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

 

Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα έναντι της ΝΔ, ενώ το κυβερνών κόμμα προηγείται στους περισσότερους νομούς της περιφέρειας. Στην Κρήτη το «εκλογικό παιχνίδι» αφορά το σύνολο της Κεντροαριστεράς.

 

Χωρισμένη στα… δύο εμφανίζεται αυτή την ώρα η ελληνική επικράτεια, με βάση την πρόθεση ψήφου των πολιτών, έτσι όπως καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τις οποίες έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα έναντι της ΝΔ και από την άλλη η περιφέρεια, στους περισσότερους νομούς της οποίας το κυβερνών κόμμα προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η εικόνα αυτή παραπέμπει σε ντέρμπι, καθώς κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος σήμερα ότι οι διαφορές θα ισχύσουν μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες, όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει για τα μικρότερα κόμματα, λόγω της πόλωσης και της συσπείρωσης των ψηφοφόρων των δύο «μονομάχων».

Πέρα από τα πρόσωπα και ης στρατηγικές που έχουν ήδη αποφασιστεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κρίσιμο ρόλο για την τελική έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας αλλά και η επιρροή που Θα έχουν σε αυτές τα κόμματα (νέα και παλιά) της Κεντροαριστεράς.

 

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο των επιτελείων των κ. Σαμαρά και Τσίπρα βρίσκονται αυτή την ώρα τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας: το Λεκανοπέδιο Αττικής, n Κεντρική Μακεδονία και n Κρήτη.

 

Ειδικότερα:

 

■ Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, η μάχη που δίνει αυτή την ώρα η ΝΔ είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαφορά που τη χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περιφέρεια συγκαταλέγεται η Β’ Αθηνών και κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί εντονότερα από την οικονομική κρίση. Παραδοσιακά σε αυτές τις περιοχές οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρότερες, αλλά από το 2012 έως σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων αυτών έχει μετακινηθεί μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ.

 

Στόχος η επιστροφή

 

Στην Α’ Αθηνών οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι το κόμμα τους Θα ανακτήσει το προβάδισμα που είχε στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ για το Υπόλοιπο, n εκτίμηση είναι ότι σημαντικό τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων που επέλεξε στις εκλογές του 2012 τη χρυσή Αυγή, Θα επιστρέψει τώρα στη ΝΔ, ακριβώς λόγω της πολικής πόλωσης αλλά και της εικόνας που εμφάνισε τα τελευταία χρόνια το νεοναζιστικό μόρφωμα.

■ Στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ρόλο θα παίξει ο Κ. Καραμανλής και οι παρεμβάσεις που θα κάνει την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός «άνοιξε» τα τελευταία 24ωρα και το κεφάλαιο των εθνικών θεμάτων αλλά και της ασφάλειας των πολιτών, θέματα για τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι πιο έντονο από ό,τι στο κέντρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, εάν n διαφορά που σήμερα υπάρχει υπέρ της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης διευρυνθεί και στη Β’ Θεσσαλονίκης δεν υπάρξουν σημαντικές απώλειες, τότε θα επηρεαστεί και το συνολικό αποτέλεσμα της χώρας.

Στην προσπάθεια αυτή της ΝΔ εντάσσεται και η συνάντηση που είχε χθες ο Δ. Σταμάτης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη ΝΔ.

■ Στην Κρήτη, το «εκλογικό παιχνίδι» δεν αφορά άμεσα τόσο τη ΝΔ όσο το σύνολο της Κεντροαριστεράς. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που παρακολουθούν συστηματικά δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι το νέο κόμματου κ. Παπανδρέου μπορεί να «φρενάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ και στους τέσσερις νομούς και κατά συνέπεια ο κ. Τσίπρας να μην έχει τελικά τα οφέλη που περίμενε από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στα Χανιά, n μάχη θα δοθεί και έναντι του Στ. Θεοδωράκη για τον οποίο τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι οι επιλογές του να συνεργαστεί με τους κ. Σκυλακάκη και Θεοχάρη, όχι μόνο δεν θα προσθέσουν στη δυναμική του, αλλά αντι’θετα θα απομακρύνουν σημαντικά τμήματα των πολιτών.

 

Θα ξεπεράσουν το 65% ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 

Τα αποτελέσματα της πολιτικής πόλωσης που ακολουθούν και τα δυο μεγάλα κόμματα, από τις πρώτες ώρες της προεκλογικής περιόδου, αναμένεται να φανούν στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν μέσα στις προσεχείς ώρες και ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται σημαντικά, ενώ ειδικά για το κυβερνών κόμμα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια, με δεδομένο ότι τώρα η συσπείρωση βρίσκεται λίγο πάνω από το 70%, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεπεράσει το 85%.

Ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τη ΝΔ εμφανίζονται οι απευθείας μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε αναλογία 1/3. Ποσοστό 7,5% εκείνων που ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές τώρα δηλώνει ότι θα στηρίξει τον κ. Τσίπρα, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει σε ποσοστό 2,6%.

Η σύγκρουση των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να πιέσει ασφυκτικά τα μικρότερα κόμματα και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και πιθανόν το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δείχνει να χάνει δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση, όπως επίσης και οι ΑΝΕΛ, ενώ για τη ΔΗΜΑΡ όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά άσχημες για το τελικό ποσοστό που θα καταγράψει.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί μέχρι τέλους ο ρυθμός αύξησης της συσπείρωσης των εκπροσώπων του νέου διπολισμού, το άθροισμα των εκλογικών δυνάμεων και των δύο μπορεί να υπερβεί ακόμη και το 65%. Να υπερβούν δηλαδή και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 30% των προτιμήσεων των πολιτών…

Άγνωστη παράμετρος

 

Άγνωστη παράμετρος παραμένει το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και το πώς αυτό θα μπορέσει να επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι στιγμής ακόμη και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων υπάρχει προβληματισμός, με δεδομένο ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «μετρά» λίγα 24ωρα «ζωής» και δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς συγκεκριμένες απαντήσεις, εφόσον οι πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτε περισσότερο από το ότι επικεφαλής της νέας αυτής κίνησης είναι ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος