Οι Θεσσαλονικείς προτιμούν τα σάντουιτς για μεσημεριανό

Αντοχές απέναντι στην κρίση παρουσιάζουν τα αρτοζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ένας από τους λίγους, στους οποίους παρουσιάζεται σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) την πενταετία 2010-2014.

 

Ωστόσο, ο κλάδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται από φέτος, με τον αριθμό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο να υπερβαίνει σημαντικά εκείνον όσων ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους. Ίσως η εικόνα αυτή να αποτυπώνει την έναρξη του κορεσμού στον κλάδο, όπου πολλά καταστήματα άνοιξαν “το ένα μετά το άλλο” ως λύση ανάγκης και όχι ως επιχειρηματικότητα με συνέχεια όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

 

Τα σάντουιτς αντικαθιστούν το μεσημεριανό των εργαζομένων

Αναλυτικότερα, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται πως δύσκολα αποχωρίζονται το ψωμί, τα σνακ και γλυκά. Κι αν το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης και άρα η ζήτησή του είναι ανελαστική, πώς ερμηνεύονται οι αυξημένες αγορές των σνακ;

 

Σύμφωνα με το ΒΕΘ, σάντουιτς και τυρόπιτες αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το μεσημεριανό για τους εργαζόμενους, που πλέον βρίσκονται ολόκληρη την ημέρα εκτός σπιτιού.

 

Διάρκεια επιχειρηματικής “ζωής”: Τρεις μήνες

Στο σκηνικό αυτό, στην πενταετία 2010-2014 συνολικά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 204 αρτοζαχαροπλαστεία, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 245 επιχειρήσεις του χώρου.

 

Μεταξύ των διαγραφεισών επιχειρήσεων είναι και επιχειρήσεις με μακρά πορεία στον κλάδο, καθώς κάποιες εξ αυτών είχαν κάνει έναρξη στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχώρησαν σε λουκέτο χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ούτε ένα χρόνο ζωής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση πρατήριου άρτου που έκλεισε πριν ολοκληρώσει τρεις μήνες δραστηριότητας!

 

Πάντως, για την περίοδο 2010-2013 για κάθε ένα αρτοζαχαροπλαστείο που κατέβαζε ρολά, ένα νέο έκανε την εμφάνιση του.

 

Λιγότερο «ψωμί για τους επιχειρηματίες του κλάδου το 2014
Το 2013 αποτελεί την πιο θετική χρονιά, της τελευταίας πενταετίας για τον κλάδο αναφορικά με τις εγγραφές- διαγραφές. Συγκεκριμένα 54 νέες επιχειρήσεις του κλάδου προστέθηκαν το 2013 στο δυναμικό του ΒΕΘ, έναντι 53 που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

 

Αντίθετα, αρνητική είναι η τρέχουσα χρονιά. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου του 2014, μόνο 18 αρτοζαχαροπλαστεία “έκαναν έναρξη”, ενώ υπερδιπλάσιες επιχειρήσεις του χώρου κατέβασαν ρολά (47).

 

«Τα στοιχεία της τρέχουσας χρονιάς ενδεχομένως να καταδεικνύουν και τον κορεσμό που αρχίζει να καταγράφεται στο συγκεκριμένο κλάδο. Δεν είναι λίγες οι περιοχές που τα αρτοποιία και δη τα πρατήρια άρτου ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις που ξεκινούν δραστηριότητα να έχουν συνέχεια και να μην αποτελούν λύση ανάγκης» σχολιάζει ο κ.Παπαδόπουλος.