Οι τράπεζες θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών και για καταγγελμένα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία

Από την 1η Ιουνίου οι τράπεζες θα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακόμα και για καταγγελμένα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία των πληττόμενων από την πανδημία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ηθικό τεκμήριο που επιτρέπει την έναρξή τους είναι το άνοιγμα της εστίασης. “Αφού μπορούν να φάνε ένα σάντουιτς, έστω και στο χέρι, μπορούμε πλέον να τους βγάλουμε έξω από τα σπίτια τους”.

Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τους ότι:

• Η οικονομία συρρικνώθηκε πέρυσι τουλάχιστον 11%.

• Φέτος θα συρρικνωθεί σε σχέση με το 2019 άλλο ένα 7%.

• Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν επί δύο έτη σε αναστολή εργασίας και δεν μπορούσαν να τηρήσουν καμία δανειακή υποχρέωση.

• Πολλοί εργοδότες θα χάσουν τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους, καθώς επί δύο έτη ήταν κλειστοί.

• Οι εργαζόμενοι θα χάσουν συνεπακόλουθα τη δουλειά τους, επειδή οι εργοδότες τους δεν θα μπορούν να τους κρατήσουν.

Το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση, είναι ότι “η οικονομία δεν αντέχει άλλο”,

Η λεπτομέρεια ότι “οικονομία” είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας, και όχι οι διάφοροι διεθνείς κερδοσκόποι των funds, δεν περνά από το μυαλό τους. Ούτε πως άλλο είναι το “άνοιγμα της οικονομίας” και άλλο η “διενέργεια πλειστηριασμών” κυριολεκτικά “επί πτωμάτων”. Τους αρκεί ότι άνοιξε η εστίαση, έστω και μερικώς..

Τίθενται βέβαια κάποια ηθικά ερωτήματα, αν υπάρχει οποιαδήποτε ηθική σε όλη αυτή την κατάσταση. Ας δούμε πώς τα απαντά η κυβέρνηση:

• “Είναι δυνατόν να γίνεται πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας ενός ανθρώπου που βρίσκεται στην εντατική βαριά άρρωστος λόγω κορονοϊού;”

– “Ο νόμος δεν το απαγορεύει.”

• “Μπορεί κάποιος που χαροπαλεύει, ταυτόχρονα να χάνει και το σπίτι του;”

– “Ο νόμος δεν το απαγορεύει.”

• “Μπορεί κάποιος που η επιχείρησή του ήταν επί δύο έτη κλειστή να τη χάσει;”

– “Ναι,μπορεί!”

• “Μα η πανδημία τον έκλεισε επί δύο έτη!”

– “Ναι, αλλά εδώ και μία εβδομάδα μπορεί να φάει σάντουιτς στο δρόμο, άρα δεν έχει δικαιολογία να ζητά αναστολή του πλειστηριασμού!”

Έτσι, με αδιαφορία, απαντά η Κυβέρνηση σε όποιον τολμά να κάνει ερωτήσεις.

Το 2010, χωρίς να έχει υπάρξει ύφεση το 2009, και απλώς επειδή προβλεπόταν η ύφεση που ερχόταν για το 2010 και τα επικείμενα μνημόνια, θεσπίστηκε ο νόμος 3869/2010, ο “Νόμος Κατσέλη”. Εν συνεχεία ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί, ανεξαρτήτως αν αφορούσαν κύρια κατοικία και ανεξαρτήτως αξίας.

Το 2021, αντίθετα:

• ενώ η ύφεση του 2020 ξεπέρασε σε ύψος την ύφεση αθροιστικά των ετών 2010 – 2018,

• ενώ ο κόσμος εξακολουθεί και πεθαίνει μέσα κι έξω από τις εντατικές,

• ενώ κυκλοφορούμε με μάσκες,

• ενώ κάνουμε καθημερινά εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ,
όχι μόνον δεν υφίσταται απαγορευτικό πλαίσιο, αλλά απελευθερώνονται πλήρως όλοι οι πλειστηριασμοί. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ, καθώς τα περισσότερα δάνεια είναι προπληρωμένα στα funds από το Ελληνικό Δημόσιο, με δικά μας χρήματα, και οι απαιτήσεις τους έχουν ξεπουληθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ.

Τα funds όμως δεν μπορούν να περιμένουν, πρέπει να μας πάρουν τα σπίτια, είτε είμαστε ζωντανοί είτε πεθαμένοι. Βρίσκονται εκτός Ελλάδος κι εκτός επίγειας πραγματικότητας. Πρέπει να βγάλουν υπερκέρδη πριν περάσει το 2021, για να πουλήσουν μερίδια στις αγορές και να βγάλουν κι άλλα κέρδη. “Δεν έχουμε κομουνισμό” σου λένε, “αλλά καπιταλισμό και φιλελευθερισμό”!

Εμείς απαντάμε: “Ό,τι και να είναι, είναι απάνθρωπο! Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, μέχρι να το σταματήσουμε!”

Παλεύουμε όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους συμπολίτες μας και για τα παιδιά μας, γιατί η πορεία προς τον πάτο που κάποιοι έχουν σχεδιάσει για όλους μας, ελάχιστους πολύ σύντομα θα αφήσει απέξω…

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος