Οι τζιχαντιστές κερδίζουν 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα

Το να διοικείς ένα αυτοανακηρυχθέν κράτος στη μέση ενός πολέμου δεν είναι κάτι φτηνό. Ούτε είναι φτηνό να διατηρείς σε καλή κατάσταση 20.000 με 30.000 μαχητές, όπως κάνει το Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, όπου έχει επιβάλει την τήρηση της πιο εξτρεμιστικής εκδοχής της σαρία.

 

Για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του, το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια που ελέγχει. «Το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου. «Στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και το ΙΚ μεταφέρει αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία».

 

Μέσω αυτού του λαθρεμπορίου, το ΙΚ λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας του να πουλήσει νομίμως αυτό το πετρέλαιο εκτός των εδαφών του. «Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γίνει εμπορία πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία είναι η Τουρκία», τονίζει ο ελ Χατεέμπ, που εργάζεται και στο Κέντρο Μπρούκινγκς της Ντόχα.

 

Αλλά και δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας βεβαιώνουν ότι έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρά διυλιστήρια στη Συρία.

 

Η οργάνωση κρατά μέρος του πετρελαίου και πωλεί μικρές ποσότητες στα εδάφη της, αλλά το μεγάλο μέρος το εξάγει στην Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα ίδια δίκτυα λαθρεμπορίου που λειτουργούν στα πορώδη σύνορα της περιοχής εδώ και πολλές γενιές. Υπολογίζεται ότι αυτό το λαθρεμπόριο αποφέρει στο Ισλαμικό Κράτος τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

 

Εκτιμάται επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει χρήματα από λύτρα για τους ομήρους του, καθώς και με άλλες μεθόδους εκβίασης, με την πώληση γυναικών και ανηλίκων ως σεξουαλικών σκλάβων, καθώς και με το εμπόριο αρχαιοτήτων.

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται η σημερινή Ελ Παϊς, η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη πιο σύνθετη. Ο τουρκικός Τύπος έγραψε στις αρχές Αυγούστου ότι στο Ισλαμικό Κράτος έχουν ενταχθεί πάνω από 1.000 τούρκοι πολίτες, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει και τις 3.000. Στη νότια Τουρκία, ο πληθυσμός επωφελείται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου που εμπορεύονται οι τζιχαντιστές, που μπορεί να είναι και κάτω από το μισό της τιμής του νομίμου.

 

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. «Για μας, το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες οργανώσεις είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι ισλαμιστές του ΙΚ όμως ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον δυτικών εταιρειών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συριακού Ηλεκτρονικού Στρατού και της Ομάδας Ασφαλείας «Αίας» που εδρεύει στο Ιράν.

 

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά όπλα», λέει στους Financial Times ο Ντέιβιντ Ντε Βαλτ, επικεφαλής της εταιρείας FireEye. «Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ήδη το Διαδίκτυο για τη στρατολόγηση μελών, τη διανομή τρομοκρατικών πληροφοριών και την τρομοκράτηση γενικότερα».

 

Μία οργάνωση που λέγεται Lizard Squad και υποστηρίζει ότι έχει δεσμούς με το ΙΚ έθεσε πρόσφατα στο στόχαστρό της τα δίκτυα της Sony και της Microsoft.

 

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο κυβερνοπόλεμος παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως φάνηκε και στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι οι επιθέσεις αυτές θα καλύπτονται πλέον από το αμυντικό δόγμα του οργανισμού, με την έννοια ότι όταν μια χώρα δέχεται επίθεση, θα μπορούν να απαντούν οι υπόλοιπες.