Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού

Την πρόθεση της Βρετανίας να αποστείλει στρατιωτικούς στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλες χώρες αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς άμεσα.

 

Ο Κάμερον έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού οι Ρώσοι αυτονομιστές επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να γίνουν μάρτυρες της απόσυρσης των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, μετά την επίτευξη της εκεχειρίας. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν την εκεχειρία για να ενισχυθούν ώστε να προχωρήσουν σε μια νέα επιχείρηση.

 

«Τον επόμενο μήνα θα αναπτύξουμε βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό που θα παρέχει συμβουλές και εκπαίδευση (στον ουκρανικό στρατό), από συλλογή πληροφοριών μέχρι επιμελητειακή υποστήριξη και παροχή πρώτων βοηθειών» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας, σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Βρετανία σήμερα παρέχει στην Ουκρανία μόνο στρατιωτικό υλικό που δεν περιλαμβάνει όπλα και πυρομαχικά, αλλά ο Κάμερον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία μακροπρόθεσμα η βλάβη που θα υποστούμε όλοι μας θα είναι μεγάλη επειδή θα δούμε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Μετά θα είναι η σειρά της Μολδαβίας ή κάποια χώρα της Βαλτικής», προειδοποίησε.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε ότι η Ρωσία ψεύδεται όταν δηλώνει πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα ή εξοπλισμός στην Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

 

Οι μάχες έχουν καταλαγιάσει τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η εκεχειρία που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου μπορεί τελικά να εφαρμοστεί. Αρχικά οι αντάρτες την αγνόησαν προκειμένου να καταλάβουν την πόλη Ντεμπάλτσεβε, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Όταν ρωτήθηκε, στην κατάθεσή του σε μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αν η Ρωσία ψεύδεται όταν δηλώνει ότι δεν έχει στρατό ή στρατιωτικό εξοπλισμό εντός του ουκρανικού εδάφους, ο Κέρι απάντησε: “Ναι”.

 

“Η Ρωσία (…) δυστυχώς κατά κάποιο τρόπο αναζωπυρώνει ένα νέο είδος παιχνιδιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης (…) που πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνο και άσκοπο”, είπε ο Κέρι στην κατάθεσή του που αφορούσε τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία. Η Μόσχα διαψεύδει ότι βοηθά τους φιλορώσους στην Ουκρανία και τονίζει ότι οι βαριά οπλισμένοι ρωσόφωνοι που δρουν στην περιοχή και δεν φέρουν διακριτικά, δεν είναι δικοί της στρατιώτες.