Οι χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα σε Σερβία και Βοσνία – Εκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Oι βροχές σταμάτησαν και τώρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στα Βαλκάνια. 

 

Η επόμενη μέρα των χειρότερων πλημμυρών του τελευταίου αιώνα στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη με 45 νεκρούς, βρίσκουν εκατομμύρια κατοίκους εκτοπισμένους, τις υποδομές κατεστραμμένες και ολόκληρες περιοχές να έχουν βουλιάξει στο νερό.

 

Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Το Κέντρο για την Ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα, όπου οι πολίτες δηλώνουν τα στοιχεία των συγγενών και φίλων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις πλημμύρες.

 

Συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές της Σερβίας, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον δήμο Ομπρένοβατς, απ’ όπου έχουν φύγει 13.603 κάτοικοι και συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και στους δήμους Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιαμένα, Πάρατσιν, Σβιλάινατς, Μπάινα Μπάστα, Μάλι Ζβόρνικ, Σμεντέρεβσκα Παλάνκα, όπου εδώ και μέρες δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Η μονάδα ελικοπτέρων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας με περισσότερες από πέντε ώρες πτήσεις μετέφερε 1,5 τόνο τροφίμων στους πληγέντες και συμμετείχε σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού από την περιοχή Ζάμπριεζια του Ομπρένοβατς. Ήρεμη ήταν η νύχτα στην πόλη Σάμπατς, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα άρχισε να υποχωρεί.

 

Στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού από τις πληγείσες περιοχές βοηθούν 220 εκπαιδευμένοι διασώστες από χώρες–μέλη της ΕΕ με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι διαστάσεις της καταστροφής που έπληξε τη Σερβία είναι δέκα φορές πιο έντονες απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει αυτό και όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Ο κ. Βούτσις συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση και δήλωσε ότι κάποια στιγμή, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και την πτώση της στάθμης του Σάβα, σκέφθηκε ότι πλησιάζει το τέλος της καταστροφής, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

 

Στη Σερβία, τα φράγματα που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος του ποταμού Σάβα, κυρίως στο Σάβατς, τη Σρέμσκα, τη Μιτροβίτσα και γύρω από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα κράτησαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Ομπρένοβατς, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τις πλημμύρες σερβικές πόλεις, και παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Αντιτς, χαρακτήρισε καίριας σημασίας την προστασία του σταθμού για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

 

 

Σερβία: Χρήματα από τον προϋπολογισμό για τους πλημμυροπαθείς

 

Ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων δηναρίων (864.377 ευρώ) από τον προϋπολογισμό του, ως βοήθεια προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες πολίτες, αποφάσισε να διαθέσει το κοινοβούλιο της Σερβίας, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος του σώματος, Μάγια Γκοΐκοβιτς.

Τα χρήματα, τα οποία είχαν προηγουμένως δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση της επιδιόρθωσης της πρόσοψης και της στέγης της κοινοβουλευτικού κτιρίου, θα μεταφερθούν στο λογαριασμό που «άνοιξε» η σερβική κυβέρνηση για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

Παράλληλα, η κ. Γκοΐκοβιτς ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές από τη Σερβία και το εξωτερικό, καθώς και τα μέλη του σερβικού στρατού και της αστυνομίας, που βοήθησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπινων ζωών, ενώ κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους ιδιώτες να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν.

 

Εκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

 

Έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό την ενίσχυση των πολιτών στη Σερβία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από αίτημα του γενικού προξένου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, αποφασίστηκε να ξεκινήσει από σήμερα, 20 Μαΐου, η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των θυμάτων από τις πλημμύρες.

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν: στρώματα, ρουχισμό για ύπνο, αποσυναρμολογούμενα κρεβάτια, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, κάλτσες, εσώρουχα, φακούς, μπαταρίες για φακούς, είδη υγιεινής (χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, χαρτοπετσέτες, μωρομάντηλα, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες), γαλότσες, νερό, κουβέρτες, αντισηπτικά, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη και κονσέρβες, απολυμαντικά, ρούχα.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην Κατερίνη Πιερίας, καθώς ο Καπνικός Σταθμός θα παραμείνει σήμερα ανοιχτός όλο το 24ωρο για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Την προσπάθεια οργανώνουν οι “Αλληλέγγυοι” της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και Σέρβους που ζουν στην περιοχή. Η μεταφορά των αγαθών με προορισμό τη Σερβία θα πραγματοποιηθεί αύριο με οχήματα των Γιατρών του Κόσμου, τα οποία θα συνοδεύονται από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.