ΟΗΕ: Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις εναντίον κοριτσιών που θέλουν να σπουδάσουν

Οι επιθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η απαγωγή των 300 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, είναι μόλις ένα ελάχιστο κλάσμα των όσων περνούν τα κορίτσια στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν, υποστηρίζει η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 

Πολλές από τις θέσεις γίνονται εξ ονόματος της θρησκείας ή της παράδοσης, όμως άλλες συνδέονται με τη δράση συμμοριών, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, σημείωσε η Βερόνικα Μπίργκα, η επικεφαλής του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών στην υπηρεσία αυτή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Μπίργκα, αυτά τα βίαια επεισόδια αυξάνονται διαρκώς: από τις επιθέσεις με οξύ και δηλητήριο που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μέχρι τα κορίτσια ενός χριστιανικού σχολείου που απήχθησαν και βιάστηκαν το 2013 στην Ινδία και τις νεαρές Σομαλές που τις άρπαξαν από το σχολείο τους και τις υποχρέωσαν να παντρευτούν με μαχητές των Σεμπάμπ το 2010.

 

“Οι επιθέσεις εναντίον κοριτσιών που θέλουν να μορφωθούν συνεχίζονται και σε ορισμένες χώρες φαίνεται ότι συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτού του είδους οι επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου βίας, ανισοτήτων και διακρίσεων”, σημειώνεται στην έκθεση.

 

Πολλές από τις επιθέσεις, σε τουλάχιστον 70 χώρες μεταξύ 2009-14 περιλάμβαναν την απαγωγή και τον βιασμό των κοριτσιών. Στο Μαλί, το Σουδάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν “έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί ενδυματολογικοί κανόνες με τη χρήση βίας, ακόμη και σεξουαλικής βίας, σε μαθήτριες”, τόνισε η Μπίργκα.

 

Ορισμένες επιθέσεις έγιναν επειδή οι δράστες διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών γενικά ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα σχολεία επιβάλλουν τις αξίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της ισότητας των φύλων. Η Μπίργκα προειδοποίησε ότι οι συνέπειες για τα κορίτσια που στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. “Είναι εκτεθειμένες σε καταναγκαστικούς γάμους, στην εμπορία ανθρώπων και στις χειρότερες μορφές παιδικής δουλείας”, υπογράμμισε.