ΟΗΕ: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» ενάντια στον Έμπολα

Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» ενάντια στον ιό Έμπολα, «πρέπει να νικηθεί», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας (UNMEER) Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, την ώρα που από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.900 άνθρωποι.

«Δεν διαθέτουμε σχέδιο Β, πρέπει να νικήσουμε τον ιό αυτό. Είναι εφικτό», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μόλις έφτασε στην Άκρα. «Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση. Αναμφισβήτητα έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας, όμως μπορούμε να πετύχουμε», υπογράμμισε.

 

 Ο Μαυριατανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ ορίστηκε επικεφαλής της UNMEER στις αρχές Δεκεμβρίου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε αντικατάσταση του Αμερικανού Άντονι Μπάνμπουρι. Έφτασε χθες Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γκάνας, όπου είναι η έδρα της UNMEER, για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πιο θανατηφόρας επιδημίας του ιού Έμπολα στην Ιστορία.

 

 Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και σταματά στις 28 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική ξεπερνά τους 7.900 σε σύνολο περισσότερων από 20.200 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. «Πρέπει να συνεχίσουμε (τη μάχη) μέ

 

 Ο Άχμεντ αναμένεται να μεταβεί στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια στη Γουινέα με στόχο «να ενισχυθούν οι στρατηγικές προτεραιότητες της UNMEER», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Θα τον συνοδεύει ο Ντέιβιντ Νάμπαρο συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας.