ΟΗΕ: Να παραπεμφθούν στη Χάγη τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Τα εγκλήματα πολέμου τα οποία καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκαν στις πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μια έκθεση στην οποία καταγγέλλεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στοχοθετώντας πολίτες και πολιτικές υποδομές.

 

Στην ίδια έκθεση διατυπώνονται κατηγορίες και σε βάρος Παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, εξαπολύοντας επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στο έδαφος του Ισραήλ.

 

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται πως οργανώσεις όπως η Χαμάς εγκατέστησαν στρατιωτικές υποδομές σε περιοχές όπου ζούσαν άμαχοι, ενώ σκότωσαν πρόσωπα που κατηγορούσαν ότι ήταν συνεργάτες των δυνάμεων του Ισραήλ.

 

Η Πανσιέρι επισήμανε ότι μια προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ, την οποία διεξήγαγε μια ομάδα υπό τον Νοτιοαφρικανό πρώην δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, είχε προτείνει ήδη από το 2009 να παραπεμφθεί η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη στο ΔΠΔ της Χάγης.

 

«Αυτή η πρόταση παραμένει επίκαιρη, ιδίως με δεδομένες την πρόσφατη κλιμάκωση και τις πρότερες αποτυχίες να εξασφαλιστεί η λογοδοσία σε ικανοποιητικό βαθμό», πρόσθεσε η ίδια.