ΟΗΕ: Τουλάχιστον 25.000 οι ξένοι πολεμιστές στις τάξεις των τζιχαντιστών

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια ασφάλεια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σημειώνει σε έκθεσή του ότι συνολικά περισσότεροι από 25.000 μαχητές από τουλάχιστον 100 χώρες έχουν ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια για να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως είναι η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

 

Ο αριθμός των επίδοξων τζιχαντιστών από το εξωτερικό αυξήθηκε μάλιστα κατά 71% το διάστημα από τα μέσα του 2014 έως το Μάρτιο του 2015, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι η ροή των ξένων μαχητών είναι σήμερα «μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στην ιστορία».

 

Οσο για τους κυριότερους τζιχαντιστικούς προορισμούς, αυτοί είναι φυσικά δύο: το Ιράκ και η Συρία, που έχουν πια φτάσει στο σημείο να παίζουν ρόλο «διεθνών σχολών αποφοίτησης για τους εξτρεμιστές», περίπου δηλαδή τον ίδιο που είχε το Αφγανιστάν πίσω στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται σήμερα περί τους 22.000 ξένοι μαχητές. Αλλοι 6.500 υπολογίζεται ότι πολεμούν στο Αφγανιστάν, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται επίσης σε Υεμένη, Λιβύη, Πακιστάν, Σομαλία και Φιλιππίνες.

 

Οι… μεταφερόμενοι τζιχαντιστές προέρχονται στην πλειονότητά τους από χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Γαλλία και η Ρωσία, ενώ τελευταία έχει σημειωθεί αύξηση και στους αριθμούς των μαχητών από… Μαλδίβες, Φινλανδία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Στην προσπάθειά τους να διαβλέψουν μελλοντικούς κινδύνους, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν, ωστόσο, και κάτι άλλο.

 

Ανησυχία

Εκφράζουν συγκεκριμένα τον φόβο ότι μια ήττα του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία ίσως έχει σαν επακόλουθο τη διασπορά τζιχαντιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την ασφάλεια στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

 

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζητάει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι όποιοι πιθανοί κίνδυνοι. Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης και ο κομβικός ρόλος που έχουν διαδραματίσει τα κοινωνικά δίκτυα (social media) ως «εργαλείο» για τη στρατολόγηση «ποικίλων ξένων μαχητών από διαφορετικές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

Πηγή: Έθνος