Όλα για τις τράπεζες, τίποτα για τους δανειολήπτες

 


Όπως έχουμε ξαναγράψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να απεμπλακεί από τις ελληνικές τράπεζες, πουλώντας το μερίδιο των μετοχών που κατέχει. Χωρίς το ΤΧΣ θα ανοίξει ο δρόμος για τον ESM προκειμένου να αναλάβει έναν ουσιαστικό ρόλο με ενισχυμένες αρμοδιότητες στην εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίες φυσικά θα συνεχίσουν την διαδικασία απομόχλευσης. Με 92,4 δις “κόκκινα” δάνεια είναι αναμενόμενο ο ESM να επέμβει δυναμικά και να επιβάλλει πολλές αλλαγές στις στρατηγικές των τραπεζών. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μια αρκετή σαφή εικόνα για τον ακριβή ρόλο του ESM, καθώς την ίδια περίοδο θα γίνει γνωστός και ο τρόπος αποχώρησης του ΤΧΣ που αυτή τη στιγμή κατέχει το 40,5% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha και το 2,23% της Eurobank. Η διαδικασία εξόδου του ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί με πωλήσεις μετοχών μέσω placements σε ξένους επενδυτές και με παραίτηση παλαιών μετόχων σε περίπτωση υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου.

Το μείζον ερώτημα που προκύπτει από την αποχώρηση του ΤΧΣ είναι τι θα γίνει με τα 50 περίπου δις που έδωσε ο ελληνικός λαός για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και από ότι φαίνεται δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω. Αν είναι έτσι πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων, καθώς έχουν ήδη πληρωθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει είναι ότι και οι φορολογούμενοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων και ταυτόχρονα θα εξακολουθούν να χρωστούν δάνεια που έχουν ήδη πληρωθεί! Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το ΤΧΣ απέτυχε οικτρά να επιτελέσει το σκοπό του που είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έπαψαν να είναι ελληνικές, καθώς πέρασαν σε ξένα χέρια. Η γαλλική Credit Agricole έχει ένα σημαντικό ποσοστό της Alpha, η Fairfax Financial Holding μπήκε στη Eurobank Μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 το κράτος έχασε τα ποσοστά που είχε στις τράπεζες, όπως στην Alpha από το 66,24% στο 11,01% και στη Eurobank στο 2,38% από 35,41%. Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες, αν και απέκτησαν μια τεράστια ρευστότητα αρνήθηκαν να κάνουν αυτό για τα οποία πήραν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Να χρηματοδοτήσουν, δηλαδή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδας σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι εξαιτίας των τραπεζών πολλές ΜμΕ έκλεισαν και χιλιάδες άνθρωποι αντίκρισαν τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας.

Είναι ξεκάθαρο πως έχει αποφασιστεί να μην διεκδικηθούν ποτέ τα χρήματα που έδωσε το κράτος στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο έντονο το κυνήγι των δανειοληπτών από τις τράπεζες με την κυβέρνηση να επιτρέπει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ακόμη και για οφειλή πεντακοσίων ευρώ…