Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μεγάλη αναστάτωση έχει επιφέρει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας η φετινή επέλαση της γρίπης. Ήδη οι νεκροί έχουν φτάσει τους 71 ενώ όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς πρόκειται για άτομα ηλικίας 45-55 ετών. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουμε αυτή τη στιγμή 12 άτομα και ο αριθμός αυξάνεται από μέρα σε μέρα. Το τραγικό, είναι ότι φέτος είχαμε πολλά περιστατικά με ανήλικα άτομα ηλικίας 15 και 16 ετών, αλλά και βρέφη μερικών μηνών. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί στις ΜΕΘ 269 ασθενείς.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής μάς ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη, καθώς ο μήνας που διανύουμε και ο επόμενος είναι οι μήνες έξαρσης, όπου κορυφώνεται η μετάδοσή της. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη δηλαδή ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές.

Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνέχεια. Περίπου κάθε 10-15 χρόνια ο ιός Α της γρίπης εμφανίζεται με μεγάλες μεταλλαγές, που δημιουργούν έναν νέο ιό και αυτό μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το ενδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],

δ) η μεγάλη νοσηρότητα που καταγράφεται φέτος αλλά και τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., στο φετινό ενδημικό κύμα οφείλονται κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει κάθε χρόνο να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, όπως και στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξάρτητα από αν υπάρχει ιστορικό εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, άτομα που συνιστάται ο εμβολιασμός είναι ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί κ.λπ. Απαραίτητο είναι επίσης να εμβολιάζονται όλοι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ κα άλλα υγειονομικές μονάδες προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να μην μεταφέρουν τον ιό σε άλλους ασθενείς. Ωστόσο, να πούμε ότι το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων. Συνιστάται να γίνεται το φθινόπωρο πριν την έναρξη του ενδημικού κύματος της γρίπης, ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα ενώ, μια δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως τον Ιανουάριο, μπορεί να ενισχύσει την ανοσία του ατόμου.

Φέτος, λόγω της επικινδυνότητας του ιού οι γιατροί συστήνουν ακόμα και τώρα να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί.

Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά

Αναφορικά με την λήψη αντιβίωσης, ο κ. Τσακρής μας εφιστά την προσοχή, καθώς όπως λέει, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Είναι λοιπόν εσφαλμένο να παίρνουμε αντιβιοτικά μόνοι μας για να καταπολεμήσουμε τη γρίπη. Επιβάλλεται να επισκεφθούμε γιατρό ο οποίος θα μας συστήσει την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ιστορικές πανδημίες γρίπης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με πανδημίες από τις οποίες προσβάλλονται μεγάλες ομάδες πληθυσμών. Τέτοιες πανδημίες γρίπης καταγράφηκαν το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977. Η πιο σοβαρή ήταν η γρίπη του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.