Ολλανδική Ακροδεξιά προς τους Τούρκους:«Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ»

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ο ηγέτης της ολλανδικής Ακροδεξιάς, Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος κατά δημοσκοπήσεις είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του, είπε απευθυνόμενος στους Τούρκους «δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», σ’ ένα βίντεο το οποίο επιχειρεί να καταρρίψει κάθε ελπίδα που μπορεί να τρέφουν περί προσχώρησης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χ. Βίλντερς, σφοδρός πολέμιος του ισλάμ, βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα χάρη στην έκκλησή του να κλείσουν τα ολλανδικά σύνορα μετά το ξέσπασμα της κρίσης των προσφύγων κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και τη φτώχεια στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Η Άγκυρα υποσχέθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας την περασμένη Κυριακή να συμβάλλει να καμφθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, χαλάρωση των περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη και την υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ένωση.

Στο βίντεο, στο οποίο μιλάει αγγλικά και μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο με τουρκικούς υπότιτλους, ο Χ. Βίλντερς λέει απευθυνόμενος στους Τούρκους με τον συνηθισμένο, σκαιό του τόνο: «Η κυβέρνησή σας προσπαθεί να σας κοροϊδέψει για να πιστέψετε πως μια μέρα η χώρα σας θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, ξεχάστε το.

»Δεν είστε Ευρωπαίοι και δεν θα γίνετε ποτέ. Ένα ισλαμικό κράτος όπως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Δεν θέλουμε περισσότερο αλλά λιγότερο Ισλάμ. Επομένως Τουρκία, μείνε μακριά μας. Δεν είσαι ευπρόσδεκτη εδώ».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε αμέσως το βίντεο του Χ. Βίλντερς.

«Έχουμε ελευθερία του λόγου, αλλά αυτού του είδους τα σχόλια, με τα οποία μια ολόκληρη χώρα κι ένας ολόκληρος λαός προσβάλλονται βαθύτατα, είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα στην επίλυση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Χ. Βίλντερς και το κόμμα του θα κέρδιζαν την πλειοψηφία των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν εκλογές στη χώρα σήμερα. Το Κόμμα για την Ελευθερία, του οποίου ηγείται, θα καταλάμβανε περισσότερες έδρες στη Βουλή κι από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί, σύμφωνα με τις έρευνες.