Όλο και πιο κοντά η 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύννεφα… στα κεφάλαια των τραπεζών βλέπουν οι αναλυτές. Εάν το ΔΝΤ επιβάλλει AQR στην 3η αξιολόγηση, ξεχάστε τις μετοχές για 12-18 μήνες. Τι είναι τα AQR; Είναι asset quality review. Δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού. Θα ελεγχθούν δηλαδή τα δάνεια και συνολικά οι ισολογισμοί των τραπεζών. Και όπως γράφουν διάφοροι ξένοι αναλυτές, η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών θα καθοριστεί από το εάν θα διεξαχθούν ή όχι αυτά τα AQR. Αν δηλαδή θα ελεγχθούν τα δάνεια και συνολικά οι ισολογισμοί των τραπεζών. Γι αυτό και ξαφνικά ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, χρηματιστηριακά βρίσκεται υπό πίεση. Ο λόγος είναι βαθύτερος και αγγίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Παρά το ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν, έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πάνω από 7 δις αποθεματικό.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν;  Αν το ΔΝΤ, στην 3η αξιολόγηση που ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου, θέσει θέμα διεξαγωγής AQR – ελέγχου δανείων και ισολογισμών – στις ελληνικές τράπεζες, πέρα από τον έλεγχο μόνο των προβληματικών δανείων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΚΤ και τον SSM, τότε είναι βέβαιο ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα μηδενίσουν. Σε αυτή την περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος χρηματιστηριακά θα παραμείνει σε ομηρία για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Πρακτικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα υποχωρήσουν στο 12% δηλαδή στο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ και τότε θα κληθούν να αυξήσουν εκ νέου τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Και πώς αλλιώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά με 4η ανακεφαλαιοποίηση. Η οποία βέβαια θα γίνει με κούρεμα των καταθέσεων.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι, γιατί το ΔΝΤ επέλεξε αυτό το χτύπημα; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους Έλληνες τραπεζίτες. Και γιατί γνωρίζει ότι με τόσα λάθη, τόσες παραλείψεις και τόσες παρανομίες από πλευράς των Ελλήνων τραπεζιτών, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεν έχει καθαρίσει ακόμα με τα προβληματικά δάνεια. Οπότε φέροντας στο τραπέζι θέμα ελέγχου δανείων και ισολογισμών των τραπεζών, ουσιαστικά προειδοποιεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι αδύναμο. Η ΕΚΤ έσπευσε να παρέμβει τονίζοντας ότι η διαδικασία για τον έλεγχο και των ελληνικών τραπεζών με τα stress tests είναι γνωστός.

Όπως γράφουν οικονομικοί αναλυτές, αν το ΔΝΤ διαπιστώσει ότι η Γερμανία και ο ESM δεν θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, είναι σίγουρο ότι θα πιέσουν ώστε να διεξαχθεί έλεγχος στα δάνεια και στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, οι Έλληνες τραπεζίτες, που ποτέ δεν είπαν την αλήθεια, υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν έλεγχο δανείων και ισολογισμών των τραπεζών. Επίσης συμπληρώνουν ότι ο έλεγχος των κόκκινων δανείων που θα διεξαχθεί για τις 4 ελληνικές τράπεζες το φθινόπωρο, θα είναι απλά έλεγχος στοχοθεσίας. Αλλά δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν την ανησυχία τους ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να βρεθεί σε δυσμενή θέση εάν τελικώς το ΔΝΤ ασκήσει πίεση ώστε να διεξαχθεί ανάλυση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού. Εξέλιξη που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέες προβλέψεις, άρα τα κεφάλαια θα μειώνονταν και άρα θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια, νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος 4ης ανακεφαλαιοποίησης; Το κακό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι να χρειαστούν 6-7 δις ευρώ νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να δημιουργήσουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα. Κι αυτά, θα τα αρπάξουν από τις καταθέσεις που ήδη υπάρχουν στα ταμεία τους και δεν μπορούν να τις πάρουν πίσω οι καταθέτες εξαιτίας των capital controls. Γι αυτό και δεν πρόκειται να αρθούν τα capital controls μέχρι να αισθανθούν ασφαλείς οι τραπεζίτες στις θεσούλες τους.