Ολοήμερη «Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εγκαινιάζοντας μια σειρά συνεργειών της πρώτης κρατικής σκηνής με σημαντικά Μουσεία της χώρας, το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας  Μουσείων, πραγματοποιεί ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση  της «Οδύσσειας» του Ομήρου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό  Μουσείο.

Φέτος, η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του, επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ως το τιμώμενο Μουσείο. Οι επετειακές εκδηλώσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έως την Κυριακή 22 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει, σε συνεργασία με το Μουσείο, τη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της «Οδύσσειας» του Ομήρου, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου, στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού (φωτογραφία), από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η απαγγελία του ομηρικού έπους, υπό τους ήχους μουσικής, στην «καρδιά» του Μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες και στα 11.000 εκθέματα, θα «παντρέψει» – με τον καλύτερο και συγκινητικότερο, ίσως, τρόπο –  τις τέχνες των Μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Την απαγγελία των ραψωδιών της «Οδύσσειας» θα διακόψει μόνο η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18.00 – 20.30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, που θα περιλαμβάνει ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη, της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη, και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Συντελεστές 

Οι γυναίκες ηθοποιοί, που θα απαγγείλουν τις ραψωδίες με σειρά εμφάνισης, είναι οι εξής: Φένια Παπαδόδημα, Εύα Κοταμανίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Όλια Λαζαρίδου, Ρένη Πιττακή, Κάτια Δανδουλάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Άννα Μάσχα, Μαρία Σαββίδου, Ρούλα Πατεράκη, Μαρία Σκουλά, Μπέτυ Αρβανίτη, Λυδία Κονιόρδου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κοκκίδου, Δέσποινα Κούρτη, Αθηνά Μαξίμου, Αγλαΐα Παππά, Θέμις Μπαζάκα, Πέμη Ζούνη, Παρθενόπη Μπουζούρη. Μαζί τους, θα συνεργαστούν οι άνδρες ηθοποιοί: Θανάσης Παπαγεωργίου, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Βασαρδάνης, Άρης Τρουπάκης, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Σίμος Κακάλας, Νέστορας Κοψιδάς κ.α..

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr