Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία

raxoi-ispaniaΠέφτει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου.

Τρεις από τους αρχηγούς των κομμάτων, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπέρτ Ριβέρα απευθύνθηκαν στους οπαδούς τους σε εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας έδωσε το «παρών» σε μεγάλη συγκέντρωση μαζί με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και τον συνεργάτη του Ινίγο Ερεχόν σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βαλένθια. Το μικρότερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) του Αλβέρτο Γκαρθόν διοργάνωσε τη συγκέντρωσή του στη Χετάφε, έξω από την πρωτεύουσα.

Στόχος έως και την τελευταία στιγμή των υποψηφίων είναι πρώτιστα οι αναποφάσιστοι, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ (έως το 42% φθάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος προς τα ισπανικά κόμματα).

Παράλληλα, αναζητείται η στήριξη σε περιφερειακό επίπεδο των κομμάτων τους -ιδίως σε περιφέρειες όπως η Καταλώνια , η Χώρα των Βάσκων και κατόπιν η Βαλένθια, και η Γαλικία – που κατά παράδοση (και τελευταία στην περίπτωση της Καταλωνίας ακόμη περισσότερο) εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις από το Ισπανικό κράτος και παραδοσιακά ψηφίζουν τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις.

Στο σημείο αυτό, το προβάδισμα εμφανίζονται να το έχουν οι Podemos, καθώς οι κατά τόπους συνεργαζόμενες με αυτούς παρατάξεις (Podem στην Καταλώνια, Compromis στη Βαλένθια, Marea στη Γαλικία και εμμέσως το βασκικό EH-Bildu) συγκεντρώνουν μεγάλα, έως κυρίαρχα, ποσοστά στις περιοχές τους, που εάν αθροισθούν με το ποσοστό του κόμματος στην επικράτεια το ενισχύουν ιδιαίτερα.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico, προσκείμενη στους Podemos, υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα.