ΟΛΘ: «Σκούπα» στα κέρδη ενόψει πωλήσεων

Δεύτερη και όπως διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη «επιχείρηση-σκούπα» ετοιμάζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 25ης Ιουνίου, εν όψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Η διοίκηση του ΟΛΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προτείνει τη διανομή μερίσματος ίδιου ύψους με εκείνο που είχε προτείνει και πέρυσι, δηλαδή της τάξης του 0,60 ευρω ανά μετοχή. Η πρόταση αυτή πέρυσι δεν είχε γίνει αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εισηγήθηκε και φυσικά επέβαλε μέρισμα ύψους 1,50 ευρώ, επικαλούμενο την υψηλή κερδοφορία του λιμανιού το 2012. Η συγκεκριμένη κίνηση τότε είχε ήδη ερμηνευτεί ως πρόθεση πώλησης του ΟΛΘ και όχι απλώς μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσεων, η οποία πρόσφατα, στα μέσα του φετινού Απριλίου, επιβεβαιώθηκε με την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Με βάση αυτό το προηγούμενο και με δεδομένη την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας από την ΟΛΘ Α.Ε. και στη χρήση 2013 -κατά την οποία τα καθαρά μετά φόρων αποτελέσματα ήταν 18,188 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά μόνο 1,4%, λόγω της αύξησης της φορολογίας- αναμένεται εύλογα η εκ νέου αντιπρόταση μεγαλύτερου μερίσματος από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ. Περαιτέρω, δε, στα θέματα της ατζέντας της φετινής τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΛΘ περιλαμβάνεται και η «διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων», ήτοι το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να επιδιώκει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος πριν από το πέρασμα της εταιρείας σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα περίπου 100 εκατ. ευρώ των αποθεματικών της ΟΛΘ Α.Ε., περί τα 40 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Σε ένδικα μέσα κατά του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της εταιρείας δηλώνουν, από την πλευρά τους, ότι θα προβούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, πέρα από την πρόσφατη νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ).

 

Θετικά μεγέθη

 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η ΟΛΘ Α.Ε. σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 4,34% με εργασίες 12,840 εκατ. ευρώ, αύξηση λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας κατά 20,47% και 3,91% αντίστοιχα και μείωση μετά φόρων κερδών κατά 4,84%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 4,636 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική