Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

bouleutikes-ekloges-2015-zappeio-megaro

Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής η ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 7.00 το πρωί. Πάνω από 9,8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7.00 το απόγευμα.

Στις κάλπες καλούνται 9.808.706 ψηφοφόροι σε συνολικά 19.499 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Σε περίπτωση που δεν έχουν τίποτα από τα δύο τότε θα μπορούν να ψηφίσουν επιδεικνύοντας στον δικαστικό αντιπρόσωπο είτε το βιβλιάριο Υγείας τους είτε το δίπλωμα οδήγησης.

Σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται σταυρός επιλογής σε κάποιον από τους υποψηφίους και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει στυλό ή μολύβι στα παραβάν. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος βάλει σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θα θεωρηθεί άκυρο.

Οι εκλογείς εάν δεν γνωρίζουν ήδη το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εσωτερικών ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του, όπου υπάρχει η εφαρμογή “Μάθε που ψηφίζεις”.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται αυτή τη φορά νωρίτερα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις, λίγο μετά τιςς 21:00, καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας.

Σε ότι αφορά στις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα, αυτό εκτιμάται ότι θα το γνωρίζουμε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε υπολογίζεται θα έχει ενσωματωθεί περίπου το 50% της επικράτειας. Εκτός κι’ αν μέχρι τότε υπάρχουν κόμματα κοντά στο 3% και δεν θα έχει ξεκαθαριστεί αν θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε σαφή εικόνα τις πρωινές ώρες της; Δευτέρας.

Ομαλά η διαδικασία 
Δίχως αξιοσημείωτα προβλήματα κυλάει μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία με την επίσημη ενημέρωση να αφορά μέχρι στιγμής συνολικά 20 από τις 51 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ηράκλειο
Ομαλά και χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και στο Νομό Ηρακλείου. Οι δικαστικοί αντιπρόσωπο βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δεν προσήλθαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Στο Νομό Ηρακλείου οι βασικοί εκλογείς ανέρχονται σε 250929 και οι εκλογείς του άρθρου 27 σε 817 ενώ τα εκλογικά τμήματα φθάνουν τα 494.

Ήπειρος
Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία και στα 960 εκλογικά τμήματα στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία ,την ‘Αρτα και την Πρέβεζα.

Οι 383.505 εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τους 12 βουλευτές της Ηπείρου. Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν: στον Νομό Ιωαννίνων 18 κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων, στην ‘Αρτα 16, στην Θεσπρωτία 17 και στη Πρέβεζα 17 κόμματα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό χάρτη που διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα τις 25ης Ιανουαρίου, στο Νομό Ιωαννίνων είχαν εκλεγεί 4 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από την Ν.Δ.

Στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της ‘Αρτας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 2 βουλευτές και έναν η Ν.Δ.

Στις Περιφερειακές ενότητες της Πρέβεζα και της Θεσπρωτίας είχαν εκλεγεί ένας βουλευτής για τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας για την ΝΔ σε κάθε Νομό αντίστοιχα.

Πελοπόννησος
Κανονικά ξεκίνησε και ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Πελοπονήσου. Μέχρι στιγμής είναι μικρή -αν και πρωί ακόμα- η ροή των εκλογέων που προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα απουσιάζουν μέλη εφορευτικών επιτροπών, αλλά αυτό πλέον είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η αντιπεριφερειάρχης Επικοινωνίας Ντίνα Νικολάκου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου άνοιξαν χωρίς καθυστέρηση το πρωί τα περίπου 1.540 εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Παρόμοια είναι και η εικόνα από τα επτά Πρωτοδικεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και ελάχιστοι ήταν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν καθήκοντα κυρίως για λόγους υγείας, οπότε έγιναν αναπληρώσεις από τους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Συνολικά αντικαταστάθηκαν 18 δικαστικοί αντιπρόσωποι: οκτώ στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρίπολης, εννέα στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και μια αναπλήρωση έγινε στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου.