Ομόφωνα η απόφαση για την φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Το ανθρώπινο πρόσωπο του δήμου Νεάπολης-Συκεών απέναντι στους πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο «αύριο» για αυτούς και την οικογένειά τους, ανέδειξε με τον πλέον ηχηρό τρόπο η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στέλνοντας ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η τελευταία, χρονικά, πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης καταγράφηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα άναψε «πράσινο» για την υλοποίηση του έργου «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki). Αυτό θα υλοποιηθεί από εταιρικό σχήμα στο οποίο, εκτός από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως και Μ.Κ.Ο., υπό την «ομπρέλα» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αναλαμβάνει τη διαχείριση ενοικίασης κατ’ αρχήν 20 διαμερισμάτων και τη σύναψη συμφωνίας με πέντε οικογένειες  του δήμου που επιθυμούν να φιλοξενήσουν συνολικά 135 πρόσφυγες, καθώς και την ψυχοκοινωνική στήριξη των φιλοξενούμενων, έργο που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017. Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τη στέγαση των ωφελούμενων, με επιδότηση ενοικίου σε ιδιωτικές κατοικίες (διαμερίσματα) και με αναδοχή από οικογένειες καθώς και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών (σίτιση, μετάφραση και διερμηνεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη  και νομική στήριξη), με το σύνολο των δαπανών να είναι εξασφαλισμένο από χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η εκτέλεση του έργου θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Παρακολούθησης που συγκροτείται από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ενώ θα προσληφθούν και έξι κοινωνικοί επιστήμονες.

«Ανθρωπιά με έργα και πράξεις…»

«Είμαι ευτυχής και περήφανος για τον δήμο μας που στέκεται απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα με ευαισθησία και ανθρωπιά, με έργα και πράξεις. Για το προσφυγικό πρόβλημα έχουν ακουστεί πολλά και μεγάλα λόγια από πολλούς, τα οποία αποδείχθηκαν κούφια. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, όχι μόνο προσφέρουμε άλλη μια ουσιαστική στήριξη στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, δίνουμε απάντηση στις κραυγές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ανθρωπιάς», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τους άλλους δύο δήμους, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους δήμους και οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τους συνανθρώπους μας πρόσφυγες. Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες δεν τιμούν κανέναν».

Όπως τόνισε, «οι εικόνες ντροπής που αντικρύζουμε εδώ και μήνες με θύματα τους πρόσφυγες, με τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, δεν τιμούν ούτε τη χώρα μας, ούτε τον πολιτισμό και την παιδεία μας, αλλά κυρίως δεν τιμούν τη σύγχρονη πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Εάν θέλουμε να θεωρούμαστε άνθρωποι, με πολιτισμό και παιδεία, εάν η Ευρώπη και οι διεθνείς Οργανισμοί και φορείς θέλουν να θεωρούνται ανθρώπινοι και αξιόπιστοι, πρέπει να εξαφανίσουμε τις συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων και έργων και να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για την ανάγκη επιπλέον εξειδικευμένων προγραμμάτων για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων, με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο «για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται εντονότερο εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή», όπως ανέφερε.