Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι για στοχευμένη επέβαση στο Ιράκ όποτε χρειαστεί

Την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν «στοχευμένη» στρατιωτική δράση στο Ιράκ, εάν και εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με τους ηγέτες του Κογκρέσου και τους επιτελείς του. Προς το παρόν ανήγγειλε την αποστολή περίπου 300 στρατιωτικών συμβούλων στη Βαγδάτη, προκειμένου να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να αναχαιτίσουν τους προελαύνοντες ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κατάσταση στο Ιράκ και να μην γίνει η χώρα αυτή ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις.

 

Οπως είπε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.

 

Αναφερόμενος στους 300 ειδικούς συμβούλους, που προφανώς θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις, είπε ότι θα αναλάβουν “να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν” τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες και επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ.

 

Με τα αμερικανικά μέσα παρακολούθησης που υπάρχουν ήδη στο Ιράκ, η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη “για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου”, συνέχισε ο Ομπάμα.

 

Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή.

 

Διευκρίνισε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστούν “απειλή” για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα αμερικανικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν στην περιοχή, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα των κινήσεων του ΙΚΙΛ εντός του Ιράκ.

 

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κατατλήξουν σε ένα πολιτικό πλάνο για το μέλλον της χώρας τους.

 

Όταν ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, απάντησε ότι δεν θα καθορίζει η Ουάσινγκτον την ιρακινή ηγεσία, ωστόσο μόνο οι ηγέτες που έχουν μια πολιτική ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες –σουνίτες, σιίτες και Κούρδους– μπορούν να βγάλουν τη χώρα τους από την κρίση αυτή.

 

Σχολιάζοντας τη στάση του Ιράν στην ιρακινή κρίση, είπε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο εφόσον στέλνει το ίδιο μήνυμα με τις ΗΠΑ, εάν δηλαδή ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνονται σεβαστές όλες οι κοινότητες εντός του Ιράκ.

 

Όπως τόνισε ο Ομπάμα, η Ουάσινγκτον έχει καλέσει το Ιράν να μην ενθαρρύνει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. “Εάν το Ιράν παρεμβαίνει αποκλειστικά εξ ονόματος των σιιτών (…) η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερεύσει”, κατέληξε.