Ομπάμα: Ελπίζουμε να ανακάμψει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης

«Αναμένω να ακούσω πως Ε.Ε. και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί λύση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης», ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.

 

Από την πλευρά της η κα Μέρκελ ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία και αυτό που περιμένει να δει η ίδια, είναι τι θα «βάλει στο τραπέζι» η Ελλάδα στο Eurogroup τηςΤετάρτης. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος της Γερμανίας ήταν και παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και σημείωσε ότι οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι για όλους. «Εσύ προσπαθείς και οι υπόλοιποι εταίροι επιδεικνύουν αλληλεγγύη».

 

Η κα Μέρκελ αναφέρθηκε με δηκτικό τρόπο στην σημαντική πρόοδο που έχουμε κάνει στην Ε.Ε. σε ζητήματα ανάπτυξης αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που εφήρμοσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ανάλογο πνεύμα συμπλήρωσε ότι αναμένει από την Ελλάδα να παρουσιάσει βιώσιμες προτάσεις.

 

Επίσης, αναφέρθηκε και στη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας Ευρώπης και ΗΠΑ, η οποία θα αποτελέσει πολύ σημαντική κίνηση για τις οικονομίες των εμπλεκομένων μερών.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε την ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της Ουκρανίας, στον απόηχο της διπλωματικής πρότασης Γαλλίας και Γερμανίας. Συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ κατεβλήθη προσπάθεια να τεθεί στο περιθώριο το ζήτημα των παρακολουθήσεων της NSA.

 

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι στις χώρες τους γίνονται στόχος στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε από την κα Μέρκελ να υπάρξει μία ρητορική στήριξης της θρησκευτικής διαφορετικότητας και κατά του ρατσισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, «εχθροί μπορούν να γίνουν σύμμαχοι, τα τείχη που μας χώριζαν, μπορούν να πέσουν».

 

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν θέματα ασφάλειας και πρωτίστως την κρίση στην Ουκρανία και εν συνεχεία, στη διάρκεια γεύματος εργασίας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσο αυτό θα εξετάσουν και την «ελληνική υπόθεση».

 

Πηγή: Καθημερινή