Ομπάμα: Υπάρχουν διαφορές ΗΠΑ – Ρωσίας για τη στρατηγική επίτευξης ειρήνης στη Συρία

obamaaaaa-thumb-large

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Βόρεια Κορέα οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά όπλα, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χε, ενώ υπογράμμισε ότι ο μόνος τομέας συνεννόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναφορικά με τη Συρία, είναι η αποτροπή τυχαίων συγκρούσεων μεταξύ των αεροσκαφών των δύο Πολεμικών Αεροποριών που πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο δυνάμεων σε ζητήματα επί της αρχής και στρατηγικών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη ειρήνης.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος αποτελεί μαγνήτη για εξτρεμιστές και ο μόνος τρόπος τερματισμού του πολέμου είναι η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας νόμιμης κυβέρνησης ευρείας αντιπροσώπευσης.

Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας τόνισαν ότι παραμένουν ανοιχτοί για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Κορέα, που ενδεχομένως να επιφέρουν την ελάφρυνση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, όμως η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά την εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικού εξοπλισμού της.

Πηγή: Reuters