Ομπάμα: Παίρνω μέτρα για την οπλοκατοχή, τέρμα στην απραξία

Δάκρυσε ο Αμερικανός πρόεδρος

ΦΩΤΟ: REUTERS/KEVIN LAMARQUE

ΦΩΤΟ: REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τα μέτρα τα οποία αναμένεται να λάβει για τον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής με εκτελεστικές κυβερνητικές πράξεις, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ανακοινώνει από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι η απραξία σχετικά με το ζήτημα πρέπει να σταματήσει, όπως και οι δικαιολογίες που τη συνοδεύουν.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι πλέον όλοι όσοι εμπορεύονται όπλα θα πρέπει να ελέγχονται και να φέρουν άδεια, ενώ τόνισε ότι θα εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός ελέγχου για το παρελθόν όσων επιθυμούν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι επικίνδυνοι.

Το Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), το οποίο ελέγχεται από το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω έλεγχο της οπλοκατοχής, την οποία θεωρεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών με βάση το σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Το λόμπι της οπλοκατοχής μπορεί να κρατά όμηρο το Κογκρέσο, αλλά δεν μπορεί να κρατά όμηρο ολόκληρες τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δάκρυσε μιλώντας για τα θύματα της βίας με χρήση πυροβόλων όπλων στη χώρα του, ίδιαίτερα για τα παιδιά.