Ορια στη χρήση του διαδικτύου από κληρικούς και μοναχούς βάζει η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας

«Φρένο» στις … on line συζητήσεις και σχόλια από κληρικούς και μοναχούς, όταν «αναπτύσσεται διχαστικός λόγος», «προπαγανδισμός» ή προβάλλονται κομματικές παρατάξεις, βάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Με «λουκέτο» απειλούνται και διάφορες ιστοσελίδες ενοριών, οι οποίες δεν λειτουργούν με τους κανόνες που γνωστοποιούνται με σχετική έγκυκλιό της. 

 

Οι… διαδικτυακοί περιορισμοί που τίθενται από την Εκκλησία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στους θρησκευόμενους κύκλους, καθώς η πλειοψηφία των κληρικών αλλά και αρκετών μοναχών εδώ και χρόνια είναι χρήστες του facebook όσο και του twitter. Το ίδιο ισχύει και για πολλές ενορίες. 

«Δεν επιτρέπεται…»

Στην εγκύκλιο, αφού αναφέρεται πως η συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας κατά το Σύνταγμα είναι κατοχυρωμένη για όλους, ξεκαθαρίζεται: «Οι μοναχοί δεν επιτρέπεται να εκφράζονται, ακόμη και διά των μέσων του Διαδικτύου, διά τρόπου ο οποίος τους οδηγεί στην αλλοτρίωση της ασκητικής τους υποσχέσεως και σε ανάμιξή τους σε εγκόσμιες μέριμνες, γεγονός που πλήττει τη φύση του μοναχισμού». 

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο σεβασμός που εμπνέουν οι μοναχοί και οι κληρικοί «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη διχαστικού λόγου, τον προπαγανδισμό, την υποστήριξη παρατάξεων, την έκφραση προσωπικής εμπαθείας, την προσβολή της τιμής και της υπολήψεως λαϊκού ή κληρικού ή ακόμη και την πρόκληση σχίσματος προς τον τοπικό επίσκοπο ή προς όσους έχουν την ευθύνη διοικήσεως άλλων μητροπόλεων, ορθοδόξων εκκλησιών και πατριαρχείων». Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος κρίνει ότι σε περίπτωση που αναπαράγονται τα παραπάνω τότε είναι όχι μόνο «παράνομο και ανήθικο» αλλά και «αιρετικό», εκτροπή -όπως εξηγεί- του κληρικού και του μοναχού από την αποστολή του.

Στο στόχαστρο, όμως, της Εκκλησίας βρίσκονται και διάφορες άλλες ιστοσελίδες «ευτυχώς από ιδιώτες, με απομιμήσεις της ανθρώπινης ευλάβειας». Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτές «υπερέβησαν τα όρια της γελοιότητας…». Στο Διαδίκτυο «τρέχουν» blogs τα οποία υπόσχονται on line εξομολογήσεις αλλά και on line άναμμα κεριών!

Ενοριακές ιστοσελίδες

Οι συνοδικοί ιεράρχες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι ενοριακές ιστοσελίδες μπορούν να λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει απόφαση του συμβουλίου της ενορίας, η οποία στη συνέχεια εγκρίνεται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Και μόνο όταν αποβλέπουν στην ενημέρωση των χρηστών για τη λειτουργική ζωή της ενορίας (όπως συσσίτια, προγράμματα κατηχήσεως) ή για την ιστορία του οικείου ναού και δεν προβαίνουν στην προσωπική προβολή λαϊκού ή κληρικού, αλλά και ούτε στην προσβολή της τιμής προσώπων. 

Μάλιστα, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «όσο καλοπροαίρετη και να είναι η μέσω Διαδικτύου απόπειρα ασκήσεως ποιμαντικής εκ μέρους των ενοριών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζώσα βιωματική σχέση των πιστών με τον εφημέριο». Ενώ, δεν πρέπει «να δίδεται η πλαστή εντύπωση ότι επίσκεψη σε ιστοσελίδες του είδους αναπληροί τη συμμετοχή τους στη λειτουργική ζωή ή αποτελεί εκδήλωση πίστεως». 

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος